Imatge de Pietat de Sant Sadurní del castell de Montmajor
Montmajor

Montmajor. Església de Sant Sadurní de Montmajor.
    Actualment ocupa la furnícula central del retaule del Roser del Pujol de Plànes.

Barroc
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

Imatge de la Mare de Déu de fusta policromada i daurada d'uns 50 cm d'alçada total. Representa la iconografia de la Pietat, però amb símbols de Dolorosa. La Pietat és la representació de la Mare de Déu sedent amb el cos de Crist a la seva falda després d'haver-ho baixat de la creu. En aquesta imatge la Verge, amb vestit daurat i mantell verd, agafa el seu fill sobre els genolls, nu i mostrant les ferides dels claus i la corona d'espines. La imatge de la Verge porta clavada en el pit una espassa, símbol del seu patiment i un dels elements que caracteritzen les imatges de Verges Doloroses. És una imatge de factura senzilla tot i que això no li treu bellesa, amb un treball molt acurat dels plecs de la túnica i de l'expressió dels rostres. És una talla de fusta amb estuc de guix, policromada i daurada. Es troba en molt bon estat de conservació.

No té similitud amb la imatge de Sant Llop, procedent d'un altre altar barroc de la mateixa esglèsia, per tant no deu ser del mateix autor que aquesta.

Aquesta imatge formava part del retaule barroc de l'altar major de l'antiga església de Sant Sadurní del Castell de Montmajor. El rector d'aquesta església es vengué l'altar per pagar les obres de la nova rectoria que es construïa més a prop del nou nucli urba a començaments del segle XX. S'ha perdut l'altar, però al Museu Episcopal de Solsona es conservava la imatge de la Pietat que va ser retornada a la parròquia fa uns vint anys. Des d'aquest moment la imatge es guarda en la nova església de Sant Sadurní de Montmajor i ocupa la furnícula central de l'altar del Roser del Pujol de Planès, que està situat en un lateral de l'església.

BACH, A. (2002). Montmajor i el seu comú. Ajuntament de Montmajor. MONREAL, L. (2000). Iconografia del cristianismo. Ed. El Acantilado. Barcelona.