Imatge de la Mare de Déu del Puig del Ram
Veciana

Santuari de la Mare de Déu del Puig del Ram a Segur

XVI
    bisbat de Vic
    Jordi Montlló Bolart

Imatge policromada de la Mare de Déu sedent, d'uns 30 cm d'alçada, que representa la imatge de Maria entronitzada i coronada; amb el nen Jesús assegut als genolls. Sosté un ram amb la mà dreta i la bola del món amb l'esquerra.

La imatge de la Mare de Déu del Puig del Ram, juntament amb la Verge del Portal dels Prats de Rei i la Mare de Déu de la Concepció de Pujalt, són les úniques imatges tardo gòtiques de què disposa la comarca de l'Anoia, juntament amb la de Sant Mauri, que es conserva a l'església romànica homònima a Contrast, al terme d' Argençola.

Aquest santuari formava part de la baronia de Segur i era sufragània de Santa maria de Segur. L'any 1157 va ser cedit, junt amb d'altres sufragànies, al monestir de l'Estany. L'any 1786 va ser reedificada i dotada pels barons de Segur amb terres i alous. Tingué una capella de l'Esperit Sant amb un benefici fundat pel baró Ramon de Calders, l'any 1640.

ANDREU CABALLERIA, Montserrat (2003). Segur, un poble amb passat i amb futur. Inèdit. GENERALITAT DE CATALUNYA (1997) Inventari del patrimoni cultural immoble. Patrimoni Arquitectònic. Barcelona. GENERALITAT DE CATALUNYA (1997) Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya: l'Anoia.. Barcelona, pàgs. 231-237. SERVITJE, Jordi (2010). Veciana, on el silenci se sent. Ajuntament de Veciana.