Hotel Estrac
Caldes d'Estrac

Estructura, coberta, façana i conjunt en bon estat.
    BCIL (11.07.1984); nº52 del Pla Gral. Municipal
    Camegava, S.A.
    Octavi Mallorquí Vicens

Finca amb dos edificis d'estil historicista i jardí que acull un hotel i un restaurant. A la part superior hi ha l'hotel, d'una estrella, amb vint-i-quatre habitacions i quaranta-sis places, format per un edifici aïllat de planta baixa i dues plantes, d'estil neoclàssic. La façana principal té els baixos pintats de color groc, la porta és rectangular i presenta a un lateral unes finestres sota glorieta. La primera planta, emblanquinada, mostra un balcó amb la típica barana lobulada, i a la planta superior hi ha vàries finestres allargades. La teulada és una coberta a quatre aigües, perpendicular a la porta principal. La façana posterior presenta, a la seva planta baixa, una sortida directa al jardí. La façana lateral presenta quatre finestres de petites dimensions, una cantonera arrodonida amb unes columnes d'estil renaixentista i al capdamunt una barana neoclàssica. El jardí envolta l'edifici i li dóna l'aparença de parc privat. L'accés per a vehicles es fa a través d'una rampa que creua un arc reixat amb el nom de l'establiment, tot envoltat de vegetació. Les torres que aguanten l'arc són baixes, quadrades i amb unes esferes a mode de pinacles decoratius.
    Uns metres més endavant, on la façana principal dóna al Camí Ral, trobem l'edifici destinat a restaurant ben adaptat a la irregularitat del terreny. Es tracta d'una construcció d'estil historicista, de planta baixa, amb motllures, i amb la porta principal amb un arc de mig punt, i a banda i banda dues finestres amb arc de mig punt també i persianes de les anomenades mallorquines, és a dir, desplegables. El sòcol és pintat de color vermell i la part superior del mateix groc de l'hotel. A la cantonada crida l'atenció un petit monument religiós amb la imatge de la Mare de Déu i el Nen; monument coronat amb una creu de grans dimensions. La façana lateral presenta tres finestres del mateix estil d'arc de mig punt. A la part superior del restaurant trobem una terrassa coberta, recolzada sobre columnes circulars, usada també per l'hotel per a realitzar-hi convits. A més a més, hi podem veure un mur amb rajola de totxana vermella que forma una sanefa geomètrica.
    Per últim cal assenyalar l'existència d'un estret camí mitger que fa funcions de torrent en cas d'aiguats i de comunicació directe entre el Camí Ral i el jardí interior de l'establiment

Sòl urbà. Ordenació contínua tradicional. Inventariada amb el núm. 52 per l'article 55 de la Normativa del Pla General de Caldes d'Estrac. Amb Can Cassasses i Can Cabanyes constitueixen les tres grans cases aïllades properes a la riera.

Obertura de l'hotel a principis de segle XX, gràcies a la transformació que portà a terme Juli Maria Fossas. En un primer moment, el seu nom era Hotel Hispano-Alemán. Entre els personatges il·lustres que han passat per aquest hotel-restaurant cal citar al president de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià, que l'any 1933 i responent a una invitació del senyor alcalde en motiu de la polèmica sobre quin havia de ser el nom oficial de la vila, visità la població de Caldes d'Estrac. Se celebrà el banquet en honor seu a l'Hotel Estrac. Els cronistes ens informen que a l'hora dels postres el president Macià va fer un discurs.

AA.DD. (1995). Fotografies Antigues de Caldes 1870-1962. Arrels Cultura. Caldes d'Estrac.