Hotel Colònia Puig
Marganell

Pla Especial Urbanístic
    IPC PNM- 199
    Joel Grup 97, S.L. Ronda General Mitre, 227-229, Ent.,1a 08023 Barcelona
    J.M. Huélamo - KuanUm

L'Hotel Colònia Puig es desenvolupa al llarg de la carretera de pujada des de Monistrol de Montserrat al monestir, molt a prop del monestir de Sant Benet, al darrera de l'antiga parada per a reposar diligències. Es tracta d'un volum de notables dimensions, que es perllonga amb forma de "L", tot seguint el traçat de la carretera. És de planta baixa, dos pisos i un petit altell obert al pis superior. Té la coberta plana, que es troba habilitada com a terrassa transitable. Totes les obertures són arrebossades, i es troben disposades segons una disposició simètrica. Tant el ràfec com la barana de la terrassa estan acabats amb ceràmica, essent l'acabat exterior arrebossat. Adossat a gregal, hi ha un cos secundari, que presenta tan sols una planta baixa amb cinc obertures cobertes amb arc de punt rodó. Aquest lloc era el menjador i tenia, també, sortida a una terrassa sobre la carretera. Abandonat des de fa uns quants anys, es troba en procés de degradació.

A principi del segle XX, a mig camí de la carretera que anava de Monistrol a Montserrat, s'hi va construir la colònia residencial coneguda com a Colònia Puig. La iniciativa fou promoguda per la burgesia barcelonina, dirigida principalment per Joan Puig i Esplugues. Formaven part d'aquest complex l'Hotel Marcet i l'Hotel Masia de la Creu. La primera part de l'edifici es començà a construir el 1906. Durant la primera meitat del segle XX el complex residencial d'estiueig va viure la seva millor època. En esclatar la Guerra Civil, es va habilitar com a centre de refugiats i en hospital de sang de l'exèrcit republicà. El casino i la capella van albergar l'escola per a fills dels refugiats. L'última família estiuejant en marxà el 1958. Aleshores passà a ser un hotel convencional, tancant anys més tard fins a l'actualitat.

AAVV (2006) Inventari de Construccions en Sòl no Urbanitzable, Ajuntament de Marganell. AAVV (2003). Menjar, beure i dormir. Aproximació històrica i contemporània a l'hostaleria del Bages. Sant Fruitós de Bages. AAVV (2007) Pla Especial d'Identificació i Regulació de les Masies i Cases Rurals en Sòl No Urbanitzable Susceptibles de Recuperació o de Preservació, Ajuntament de Marganell. FORESTAL CATALANA, S.A. (1995) Inventari de Patrimoni Cultural del Pla d'Ús i Gestió del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. HUÉLAMO, J.M.; SOLIAS, J.M. (2007) )Inventari del Patrimoni Cultural del Parc Natural de la muntanya de Montserrat, Generalitat de Catalunya.