Parada de diligències
Marganell

Parc Natural de Montserrat
    Per la ctra. BP-1121, venint de Monistrol, abans d'arribar al monestir de Sant Benet

Regular
    Es troba força deteriorat a causa de l'abandó que pateix. Presenta esquerdes i està quedant envoltada de vegetació.
    IPC PNM- 200
    Joel Grup 97, S.L. Ronda General Mitre, 227-229, Ent.,1a 08023 Barcelona
    J.M. Huélamo - KuanUm

Edifici situat a peu de carretera, on paraven a reposar les diligències abans d'arribar a l'abadia de Montserrat. És de planta baixa i pis, amb la coberta a dos vessants que desaigüen a la façana principal i posterior. Totes les obertures de la façana principal es troben emmarcades amb arrebossat de formes sinuoses, trobant-se al primer pis un finestral amb balcó als extrems i quatre finestres al centre. El ràfec es troba decorat amb tres fileres de rajol ceràmic. Es troba arrebossada i pintada de color magenta, excepte a les obertures i cantonades, que és de color cru. En les parts on l'arrebossat es troba erosionat és visible el maó vist. Es troba abandonat.

A la segona meitat del segle XIX, s'obre una via alternativa i més ràpida cap a Montserrat, quan els Ferrocarrils del Nord, de via ampla, fan arribar el tren a l'estació de Monistrol - Montserrat. En aquest punt, la mateixa companyia construeix una carretera (1858-59) que va de l'estació al monestir, a través de 14 quilòmetres de traçat molt dur, tot aprofitant l'antic camí de ferradura. L'obertura d'aquesta via facilità un servei de diligències que trigaven tres hores i mitja a cobrir el recorregut i que feien parada per reposar en aquest edifici, prop de la font dels Monjos.

FORESTAL CATALANA, S.A (1995) Inventari de Patrimoni Cultural del Pla d'Ús i Gestió del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. HUÉLAMO, J.M.; SOLIAS, J.M. (2007) )Inventari del Patrimoni Cultural del Parc Natural de la muntanya de Montserrat, Generalitat de Catalunya.