Hostalets de Barnera
Sant Boi de Lluçanès

Sector sud-oest del terme municipal
    A 250 metres per pista forestal de la carretera BV-4601, punt quilomètric 18'800

Jordi Compte i Marta Homs

Els Hostalets de Barnera està situada uns metres a l'est de la carretera BV-4601, als peus de la pista forestal que condueix a Barnera i a l'est de l'anomenat collet del Fang.
    Es tracta d'una masia de reduïdes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis, bastida amb murs de maçoneria de pedra arrebossats, amb cantonades diferenciades amb carreus treballats i coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, mostra una distribució simètrica amb dues obertures per planta. A la planta baixa hi ha un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada, i al primer pis dues finestres emmarcades amb pedra bisellada, la de la dreta amb la data de 1734 inscrita a la llinda junt amb una creu intercalada.
    La façana oest conté un portal d'arc rebaixat emmarcat amb maó i una finestra i un portal de nova obertura a la planta baixa, i quatre finestres al primer pis, una de les quals emmarcada amb pedra bisellada i dues amb maó.
    La façana nord conté únicament una finestra balconera emmarcada amb maó a nivell de primer pis.
    La façana est, parcialment coberta d'heura, conté dues finestres emmarcades amb maó, un amb llinda de pedra, a la planta baixa i tres finestres al primer pis, una emmarcada amb monòlits de pedra bisellada i dues amb maó.

Els Hostalets era una casa de parada del camí ramader que provenia de Sant Bartomeu del Grau i es dirigia a l'Hostal del Vilar. Aquesta ruta, identificada pel Grup de Treball de Transhumància del Solc com a ruta III, és un dels principals camins ramaders que travessaven el Lluçanès.

La masia dels Hostalets de Barnera apareix documentada en una descripció del terme parroquial de Sant Boi de Lluçanès de l'any 1855. Tot i així l'edificació actual és anterior tal com es reflecteix a la llinda d'una finestra de l'edifici, amb la data inscrita de 1734.

AADD (2000). Els Camins ramaders del Lluçanès. Solc.
    COROMINES, Josep; SALVANS, Josep i TORRES, Jordi (2007). Mapa dels camins ramaders del Lluçanès (vies principals). Solc Grup de Treball de la Transhumància.
    MONTAÑÀ, Daniel, PLANES, Josep Albert (2004). Història de Sant Boi de Lluçanès. Cossetània.