Barnera
Sant Boi de Lluçanès

Sector sud-oest del terme municipal
    A 1100 metres per pista forestal de la carretera BV-4601, punt quilomètric 18'800

Jordi Compte i Marta Homs

Barnera està situada en un punt lleugerament elevat al sud de la carena de Sant Ponç, al nord-est dels Hostalets de Barnera.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra completament arrebossats i pintats de color ocre, té les cantonades diferenciades amb carreus treballats i està coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa dues finestres emmarcades amb pedra bisellada picada de nou i un portal al centre emmarcat amb pedra bisellada i amb una inscripció a la llinda que queda parcialment tapada pel balcó del primer pis, tot i que s'observa la data de 1827. Al primer pis hi ha un balcó emmarcat amb pedra bisellada al centre i una finestra emmarcada amb pedra bisellada a cada costat. A nivell de golfes hi ha tres finestres, una emmarcada amb monòlits de pedra bisellada, una altra amb pedra bisellada picada de nou i la última amb pedra treballada.
    La façana oest conté únicament dues obertures, una finestra emmarcada amb pedra treballada a la planta baixa i una finestra emmarcada amb pedra bisellada al primer pis.
    La façana nord conté dues finestres emmarcades amb pedra treballada picada de nou a la planta baixa, una finestra emmarcada amb pedra treballada al primer pis i tres finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada a les golfes.
    La façana est, com l'oest, conté únicament dues obertures, en aquest cas una finestra de nova obertura emmarcada amb pedra treballada a la planta baixa i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada al primer pis.
    Uns metres al sud de l'edifici es conserva una estructura bastida amb murs de maçoneria de pedra i amb teulada de doble vessant, amb les obertures emmarcades amb pedra treballada i amb un carreu integrat al mur amb les inicials inscrites de "F. F. P.R." junt amb la data de 1926.

L'edificació actual és de la primera meitat del segle XIX, tal com ho testimonia la llinda del portal principal.