Hostal Nou
Guardiola de Berguedà

Plaça de l'Ajuntament núm. 5. 08694 (Guardiola de Berguedà)
    A la Plaça de l'Ajuntament núm 5. fent cantonada amb el passatge de l'Hostal nou i la plaça.

Restaurat recentment amb les façanes pintades i les cobertes reparades.
    Pere Cascante i Torrella

Antic mas reconvertit en edifici d'habitatges i situats dins el nucli urbà de Guardiola a la plaça de l'ajuntament fent cantonada amb el passatge homònim. Es tracta d'un edifici de planta rectangular format per una planta baixa i 4 pisos amb coberta a tres vessants amb el carener paral·lel a la façana principal orientada a migdia. De l'antic mas tan sols en resta la planta inferior que gràcies a la recent restauració que hi han portat a terme els seus propietaris sabem que té un aparell de maçoneria de filades més aviat irregulars, unides amb argamassa de calç i amb les cantonades de pedra picada. La disposició de les plantes superiors a base de balconeres i finestres disposades de manera repetitiva i rítmica. Gràcies a algunes fotografies antigues sabem que s'organitzava amb una planta baixa on hi havia el portal d'entrada en arc rebaixat i dues plantes pis amb tres balconeres a la façana principal mirant a sud i dues més a la façana est. La teulada era a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal. Tot l'aparell e les façanes estava arrebossat i pintat. Se la coneixia com a "Fonda Llobregat".

Edifici en molt bon estat tot i que només conserva de l'etapa originaria la planta baixa i el topònim. Està emprat com a bloc d'habitatges d'us residencial.

L'edifici o antic mas de l'hostal nou ens apareix documentat a principi de l'època moderna tot i que alguns estudiosos tendeixen a situar el seu origen a l'edat mitjana i vinculat al mas "Margineda", documentat per Joan Serra i Vilaró en el seu llibre de les Baronies de Pinós i Mataplana. Referent a aquet mas esmentat des de 1151 en tenim referenciades les seves afrontacions amb Riutort, Eccleriola, Rosa i Llobregat "habemus in comitatu Ceritane in valle Buchranensi, sive in ipsa parrochia in loco nominato Kastel et Margeneda et habet afrontationes de prima parte in Rivo-Tordo, de secunda in eccleriola, de tertia in Rosa de quarta un flumine Lubricatu". No queda clar si es refereix a aquest mas o aun altre. La documentació més tardana i ja del segle XVIII i XIX (cadastre de Brocà, enumeració de les cases de Brocà 1856 i full solt de cal Galló) si que esmenten ja aquest lloc a l'indret actual i pertanyent a Brocà. La posició estratègica en una cruïlla de camins va fer que s'emprés com a hostal i es denominés com a tal. Durant el segle XIX era propietat de Ramon Planas que al 1884 el va vendre a Joan Amills i Noguera que va ampliar notablement la finca amb terrenys i cases com seria la casa núm. 01 i núm 05 que es corresponen amb les cases més antigues de Guardiola. Encara avui la família Amills n'és la propietària.

CASES SOLER,QUIM (2004). "La pagesia a l'època preindustrial". A Erol. Suplement. 3. p-14. SERRA I VILARÓ, Joan (1989). Les Baronies de Pinós i Mataplana. Investigació als seus arxius. Centre d'estudis baganesos. Vol III. p-107.AMGB. Cadastre de Brocà 1756. CASES SOLER,QUIM (2003). "La pagesia a l'època preindustrial". A Erol. Suplement. 3. P-14