Ca la Consol Guardiola de Berguedà

  Berguedà
  Plaça de l'Ajuntament núm. 4. 08694 (Guardiola de Berguedà)
  Al barri de l'Hostalnou prop de l'Ajuntament i dins el nucli de Guardiola.
  727,3

  Coordenades:

  42.2336
  1.8789
  407493
  4676321
  08099-84
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Eclecticisme
  XX
  1910
  Joan Amills
  Regular
  Alguns revestiments de la façana s'han desprès malgrat que els forjats i les cobertes estiguin en bon estat.
  Inexistent
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  7575205DG0776N
  Pere Cascante i Torrella

  Es tracta del primer edifici de pisos que es va construir al nucli de Guardiola de Berguedà i al costat de l'Hostal nou. Correspon amb bloc d'habitatges entre mitgeres i compost per una planta baixa i 3 pisos coberts amb teulada a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal orientada a llevant i separats per forjats de fusta. Hi ha un predomini del buit respecte el massís amb les obertures disposades d'una manera rítmica i geomètrica. La porta d'entrada es situa a la part central i hi ha una notable reixa de forja amb la data de 1910 i les inicials de J.A (Joan Amills). A cada costat hi ha dos locals comercials. Aquestes obertures coincideixen amb les balconeres de les plantes superiors amb balcons de barana de forja i sostinguts per permòdols. Sota el ràfec de la teulada hi ha una notable barbacana. Tot l'aparell de la façana està revocat amb estuc i ciment.

  Primer bloc d'habitatges construït a Guardiola de Berguedà i amb trets eclèctics. Presenta similituds amb els blocs de la carretera de Ribes davant de l'Estació i també amb algunes cases del carrer del Raval de la veïna població de Bagà.

  La finca va ser erigida al 1910 per Joan Amills i Noguera després de comprar els terrenys a Ramon Planas per edificar-hi la seva residència i fer habitatges de lloguer. Encara avui és d'aquesta propietat.

  CASES SOLER,QUIM (2004). "La pagesia a l'època preindustrial". A Erol. Suplement. 3. p-14