Hostal del Bou
Sant Pere Sallavinera

Plana de l'Hostal de Bou. Oest de Sant Pere Sallavinera
    Crta. N-141b després del Km 29 el primer trencant a la dreta

Restaurada entre els anys 2006 i 2007
    Núria Cabañas

L'Hostal de Bou es una edificació d'època moderna totalment reformada a l'interior i convertida en casa rural. L'hostal està configurat a partir de diversos volums amb un pati central. El cos principal és un edifici de planta rectangular de planta baixa primer pis i segon pis amb la coberta a dues vessants al el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. El frontis s'hi obren dues portes, la d'accés a l'interior de la casa i una segona que dona pas a una sala d'emmagatzematge i una finestra a l'extrem dret. A nivell del primer pis s'hi obren quatre balcons amb barana de ferro i a l'alçada del segon pis cinc finestres. Tota la façana està arrebossada amb morter gris. Adossat a la façana de ponent hi ha un cos de planta rectangular de petites dimensions amb la coberta a dues aigües amb un accés a la façana sud utilitzat com a magatzem.
    Davant el cos central hi ha un conjunt de quatre cossos del mateix moment que l'hostal emprats com a coberts i corrals, relacionats amb l'activitat agrària i agrícola de l'hostal.
    A la dècada de 1940-1950 es van edificar nou espais de coberts i emmagatzematge de gra a la banda de ponent. Es tracta d'edificis de planta rectangular amb la coberta a dues aigües i amb diverses obertures. El paraments dels murs és de pedra excepte part de les cantonades que estan realitzades amb maons col·locats a mode de cadena cantonera.
    De l'antic hostal es conserva un volta d'arc de mig punt de pedra a la planta baixa i els sostres de biga de fusta amb revoltons.

L'hostal de Bou es troba situat a l'antic camí ral entre Calaf i Manresa. L'antiga edificació data del segle XVIII tot i que ha estat objecte de remodelacions i ampliacions. A més de l'activitat d'hostal i fonda també es dedicaven a l'activitat ramadera i agrícola.