Cal Mir
Sant Pere Sallavinera

Plans de Cal Mir. A l'oest de Sant Pere Sallavinera
    Davant el Km 29 de la carretera N-141b

Murs malmesos i vegetació
    Núria Cabañas

Cal Mir és una masia aïllada situada als Plans de Cal Mir, abans d'arribar al nucli de Sant Pere Sallavinera. Es tracta d'un mas construït a partir de diferents volums, alguns dels quals daten de mitjans del segle XX. El cos principal és de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Davant la façana hi ha un pati tancat per un baluard de pedra amb dues portes d'accés, una de les quals conserva els brancals de maons massissos amb la llinda de fusta, i dos cossos annexes a cada extrem de la façana de planta rectangular, un amb coberta planta utilitzada com a terrassa i l'altre amb la coberta a una vessant. A la part posterior, a la banda de tramuntana hi ha l'antiga pallissa de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana amb la porta d'accés a llevant. Aquest edifici, pel cantó de migjorn se li va annexionar un cos de maons de dimensions més reduïdes, amb accés tant des de la façana de llevant com de migjorn quedant un espai de pati tancat per un mur amb porta metàl·lica entre la zona de vivenda i la zona d'emmagatzematge i bestiar.