Cal Grau
Sant Pere Sallavinera

Nucli de la Llavinera

Restaurada a inicis del segle XXI
    Núria Cabañas

Cal Grau és una antic casal de 1871 actualment reformat com a casa rural. Es tracta d'una casa de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a tramuntana. Consta de planta baixa, primer i segon pis. El parament dels murs és arrebossat, tot i que la façana principal permet veure part de les pedres del parament, amb les cantonades de pedra ben escairada i col·locades a mode de cadena cantonera. Al frontis s'hi obre un gran arc de mig punt a adovellat que cobreix l'entrada principal de la finca, d'arc rebaixat amb la inscripció J J FETA FER LA CASA RAFAEL BOSCH Y PARERA DEL MOLÍ DE BOIXADORS LO ANY 1871. A nivell del primer pis s'hi obren dues finestres i un balcó al centre, just damunt l'arc de mig punt. Al segon pis i de forma simètrica hi ha tres petites finestres. Totes les obertures estan emmarcades amb pedra.
    Per la banda est hi ha una construcció de planta rectangular amb la coberta a una vessant i diferents finestres. Aquest cos està totalment reformat, atès que antigament hi havia la pallissa de la casa. En el seu parament es conserva una pedra pertanyent a l'antiga pallissa amb l'any de la seva edificació en relleu, 18+77. El cos principal i l'antiga pallissa es van unir mitjançant un petit cos de planta rectangular amb la coberta utilitzada com a terrassa.

En aquesta finca antigament hi vivia la família Grau, documentada en el fogatges de 1553 amb la figura de Miquel Grau; possiblement d'aquí el nom de la finca. Possiblement, abans d'aquesta edificació construïda l'any 1871 segons la inscripció al portal d'accés hi hagués hagut una construcció més antiga.

IGLÉSIES, J. (1979): Els fogatges de 1553. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana. Rafael Dalmau Editor.