Horts de can Gras
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Carretera BV-3003, al km. 10,5 camí direcció sud 1 km aprox. Trencall direcció S-E 2,5 km.

Indret abandonat i envaït per la vegetació
    Jordi Piñero Subirana

Antiga zona d'horta que pertanyia a la masia propera de can Gras i que actualment és ocupada per una interessant vegetació de ribera enmig d'una fondalada humida per on baixa la rasa del Carner. Fa uns anys, abans que a Fontanet s'hi instal·lés una potent captació d'aigua que encara s'utilitza per al subministrament del nucli de Sant Mateu de Bages, tota aquesta zona era molt abundant en aigua. Per això els propietaris de can Gras van triar-la per habilitar-hi els seus horts, en un punt relativament llunyà de la casa però que els permetia aprofitar les aigües pluvials, que baixaven canalitzades a través dels camps. Això es feia mitjançant un sistema de canalitzacions que començava als camps situats sota la masia del Prat, on hi ha el canvia de vessant que desguassa en direcció sud-est. Així, l'aigua de les pluges era canalitzada pels marges d'un camp allargassat que es coneix com el Clot del Prat. Es tracta de rases laterals que conflueixen al lloc anomenat el Poal, al final dels camps, on desembocaven en un torrent o rasa que avui és pràcticament sec, anomenat del Carner, el qual aquí inicia un descens amb fort desnivell que compta amb diversos salts d'aigua. En una esplanada a mig descens hi havia els horts, avui ocupats per un canyissar i una frondosa vegetació. En quest indret també hi havia una font, avui pràcticament seca. En paral·lel a aquest torrent i seguint la vall hi passava el camí antic que venia de Comallonga i can Gras per dirigir-se cap a cal Guinardé i el molí de cal Carner.