Horta Fassina; Can Fassina
Arenys de Mar

III aC. - I dC.
    Parcialment destruït.
    Protecció Nivell 3B, àrea de protecció parcial.
    Sí (CC.AA), núm. 783
    Jordi Montlló Bolart

Jaciment d'època ibèrica i romana identificat l'any 1912. Durant unes obres, es van documentar una sèrie de sitges d'època ibèrica i romana. Aquestes foren destruïdes l’any 1920 (es va recollir ceràmica comuna ibèrica, campaniana i pondera). Segons el propietari de la finca, a la zona on sortiren les sitges (davant de la casa, cap el Sud) no hi queda res, ja que el terreny fou rebaixat fins a nivell geològic.

L'any 1992, amb motiu de la construcció de l'autopista C-32, la zona nord-oest de la finca, va ser prospectada i excavada. En un sondatge varen aparèixer quatre sitges:

1. Sitja escapçada, de planta circular i secció ovoïdal. En el seu interior es van documentar fragments d'àmfora ibèrica, àmfora itàlica, ceràmica oxidada i grisa ibèrica feta a torn.

2. Sitja on es va trobar ceràmica ibèrica oxidada feta a torn, ceràmica feta a mà, un fragment informe de ceràmica campaniana B.

3. Sitja de parets verticals, al seu interior es va trobar poc material arqueològic.

4. Fons arrodonit de sitja, que presentava poc material ceràmic, ceràmica campaniana A i B, ceràmica de parets fines, àmfora itàlica, ceràmica a torn oxidada, àmfora tarraconense i ceràmica grisa ibèrica.

Aquestes sitges, un cop excavades i documentades, foren destruïdes al efectuar els rebaixos per la construcció de l'autopista C-32. Atesa la diversitat tipològica del material, tant el que es va documentar durant l'excavació de 1992, com el que es va recollir a principis del segle XX, pot permetre situar cronològicament el jaciment des de finals del segle III aC. fins a inicis del segle I dC. Segons les característiques de les troballes es pot parlar de l'existència en aquest indret d'un camp de sitges que podria estar relacionat amb un element de producció més complex que, actualment, desconeixem.

L'accés al jaciment es fa des del nucli urbà de Canet de Mar. Des de l'avinguda Via Cannetum cal agafar el camí de Canet de Mar cap a Arenys de Munt. El jaciment està als voltants de la casa Can Fassina, al costat del pont que creua l'autopista del Maresme C-32.

La zona on s'ubica el jaciment es documenta al marge sud de l'autopista del Maresme C-32, als camps de conreu de la finca de Can Fassina. La part sud està rebaixada fins al geològic, la banda oest també està conreada i al nord està l'autopista, el camí a Canet de Mar i altres serveis.

Durant la prospecció efectuada el 2008, amb motiu de la revisió de la carta arqueològica del Maresme, no es va documentar material arqueològic en superfície, ja que la zona ha patit grans obres i serveis que han transformat la seva morfologia. Tot i això, cal pensar que el jaciment encara es conserva al sud de l'autopista C-32.

AA.VV (1995). Autopistes i arqueologia. Memòries de les excavacions en la prolongació de l’autopista A-19. Barcelona: Generalitat de Catalunya i ACESA.

GENERALITAT DE CATALUNYA (2008). Inventari del patrimoni arqueològic d’Arenys de Mar. [consulta en línia a: https://invarque.cultura.gencat.cat/search-result el 21 de febrer de 2023].

MALUQUER DE MOTES, Joan (1986). Arquitectura i urbanisme ibèrics a Catalunya. Barcelona: Universitat de Barcelona, Institut d’Arqueologia ni Prehistòria.

PONS GURI, J.M. (1933). Una nova estació ibèrica al Maresme; dins Diari de Mataró, núm. 2918, pp. 3 [Reproduït a La Veu de Catalunya, núm. 11497 (19 d’abril 1933) p. 5].

PONS GURI, J.M. (1938). Notes per a l’arqueologia del Maresme; dins Butlletí de l'Associació Excursionista de Catalunya, pp. 48.

SANMARTÍ i GRECO, Joan (1987). La Laietana ibèrica. Estudi d’arqueologia i d’història. Barcelona: Universitat de Barcelona.