Habitatges del c. Major 36
Tona

    Osona
    c. Major, 36
    581,7

    Coordenades:

    41.85168
    2.22829
    435940
    4633596
    Número de fitxa
    08283 - 73
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX, XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    BPU Pla Especial de Protecció del centre urbà de Tona. Antic Camí Ral i Plaça Major. Catàleg de Béns a protegir. Núm 01/36. Aprovació inicial, juny de 2023
    Accés
    Fàcil
    Residencial - productiu
    Titularitat
    Privada
    6037002DG3363N
    Autoria de la fitxa
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE serveis Culturals)

    Edifici entre mitgeres per una banda i cantoner per l’altre, d’estructura tradicional. La coberta és de teula àrab a dues vessants, i el carener és paral·lel a façana. La composició de la façana és asimètrica amb dos eixos, a l'eix principal hi trobem els balcons. A la planta baixa hi ha un local comercial.

    Els pisos tenen obertura amb balcons amb llosana de formigó amb perfil motllurat, el del primer pis més gran que el del segon. Les baranes estan decorades amb motius geomètrics. Al costat dels balcons a cada pis hi ha una finestra. La part superior de la façana es tanca amb un ràfec prefabricat ceràmic decorat en ziga-zaga geomètrica. Aquesta peça, molt habitual a Vic, és única a Tona. El revestiment de la façana, actualment pintat, podria ser l’original (ROVIRA, 2023).

    Segons la valoració d'Anna Rovira, la composició de la façana de l’immoble atorga valor de continuïtat en la coherència del paisatge urbà (valor ambiental), d’un carrer que creà una nova centralitat a Tona  partir del segle XVI. El ràfec explica la transformació arquitectònica de principis del s. XX, tan important pel poble de Tona, ja que en aquest segle aquest carrer pateix transformacions destacades. El període de transformació més destacat se situa entre 1920 i 1935 (ROVIRA, 2023).

    Inicialment formava una sola casa amb la número 34. Durant molts anys hi hagué als baixos una botiga de queviures (regentada per Sidro Casas i la seva dona) i després la botiga Mobles Grau, la segona botiga de mobles que hi va haver a Tona.

    El 1925, Isidre Casas Vilar, demanar llicència per modificar una finestra a la planta baixa, obrir una finestra a la planta primera, arrebossar de nou, i rebaixar la vorera per col·locar-la a la rasant i construir el desguàs (arxiu municipal, expedient llicència any 1925) (ROVIRA, 2023).

    PADRÓS, Carles i PUIGFERRAT, Carles (2011) Tona. Recull gràfic 1890 - 1978. Editorial Efadós

    ROVIRA, Anna (2023) Pla Especial de Protecció del centre urbà de Tona – antic camí ral i plaça Major - Catàlegs de Béns a protegir. Ajuntament de Tona.  Aprovació inicial.