Habitatge del Carrer Santa Maria, 15
Vilanova de Sau

Carrer Santa Maria, 13
    Al nucli urbà, al carrer Santa Maria que és el carrer principal

Joan Casas Blasi

Edifici que sembla estar format per dos cossos. El primer s'hi troba l'accés principal a patir d'una porta rectangular emmarcada en pedra. A la llinda s'hi troba esculpit una creu dins de cercle i la data de construcció "1749". A la dreta s'hi obre una finestra de factura senzilla.
    A la part superior, just sobre la porta principal hi ha una finestra també emmarcada en pedra.
    Al segon cos a la planta baixa hi ha la porta d'un garatge i al pis superior un balcó o galeria protegit per una barana de fusta.
    La coberta és la mateixa per ambdós cossos. És de teula i a doble vessant. El carener paral·lel a la façana.
    L'aparell constructiu no es pot apreciar ja que queda amagat sota el arrebossat pintat amb un to rogenc. Per aquest motiu no es pot apreciar clarament si els dos cossos formen part de dues construccions diferents que posteriorment s'uniren o bé de la mateixa estructura.

Segons la llinda de la finestra la casa data de finals del segle XVIII (1749), però bé podria tractar-se d'una reforma.
    Tan mateix la construcció d'aquesta casa cal relacionar-la amb el naixement del carrer de Santa Maria el qual és dels carrers primerencs ja que es troben al camí que conduïa cap a la parròquia de Santa Maria documentada des del segle XI