Habitatge al carrer Major, 13
Sant Pere de Ribes

C. Major, 13

Catàleg de Patrimoni del PGOU (18/07/2001)
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Edifici entre mitgeres que es troba situat al carrer Major de Ribes. És de planta rectangular i s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa i dos pisos i té la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa simètricament segons tres eixos, definits per obertures d'arc pla amb guardapols i emmarcaments motllurats. El portal d'accés és d'arc escarser de pedra, amb l'escut inscrit amb l'any "1878". Els finestrals de l'eix central són biforats. Com a remat de la façana hi ha un petit capcer rectangular, situat a la part central. Els nivells de forjat es posen de manifest a l'exterior mitjançant cornises, de les quals la superior és dentada. L'acabat exterior és arrebossat i pintat, amb les obertures, el nivell de forjat i les cornises de diferent tonalitat. La façana posterior s'obre amb galeries horitzontals amb pòrtics d'arc de mig punt arrebossat.

El Catàleg de Protecció del Patrimoni Històric-Artístic del Pla General d'Ordenació Urbana de l'any 2001 en protegeix la façana. Actualment és la seu de l'entitat Els Xulius.

Entre els segles XVIII i XIX una part significativa de ribetans va anar a Amèrica a fer-hi fortuna, motivat per l'excedent agrícola i de mà d'obra. L'intercanvi de mercaderies intercontinentals va suposar l'enriquiment d'uns quants d'aquests emprenedors, tot i que la majoria va tenir menys sort. Els ribetans enriquits que van tornar es van fer construir cases senyorials d'una tipologia arquitectònica característica, influïda per l'estil colonial que havien vist a les amèriques. Per la influència d'aquest corrent, la majoria de cases fetes en aquest període, fossin o no d'"americanos", seguien el mateix estil. A banda de les popularment conegudes com a cases d'"americanos", també van fer donatius que van permetre fer l'església Nova de Sant Pere, el Redós de Sant Josep i Sant Pere o el rellotge de la Casa de la Vila, entre d'altres. L'aventura d'ultramar va tenir el seu fi en el procés de descolonització que van viure els països de destí.