Habitatge al carrer del Fossar, 18
Rupit i Pruit

    Osona
    Carrer del Fossar, 18
    Emplaçament
    A la banda de llevant del nucli urbà de Rupit
    854 m.s.n.m

    Coordenades:

    42.02416
    2.46602
    455794
    4652597
    Número de fitxa
    08901 - 64
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVII-XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 23435
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 5828008DG5552N
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Edifici entre mitgeres de planta rectangular, format per dos cossos adossats i adaptat al desnivell del carrer. Presenta una coberta de teula àrab de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de bigues de fusta sostingut amb mènsules. Està distribuït en planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a tramuntana. Presenta un portal d’accés d’arc de mig punt adovellat, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la dovella central gravada amb el monograma de Jesucrist “IHS” i una creu llatina central, tot i que invertit. Al seu costat hi ha un antic portal tapiat reconvertit en finestra. És d’obertura rectangular i amb els brancals bastits amb carreus de pedra. A l’altra banda del portal hi ha una finestra d’arc rebaixat adovellada, amb els brancals bastits amb carreus de pera i l’ampit bastit amb cairons. Al pis s’obren tres finestres simples amb els brancals bastits amb carreus de pedra, les llindes planes monolítiques i els ampits motllurats. La central presenta la llinda està decorada amb un relleu apuntat, mentre que la part inferior de l’ampit està decorat amb dentils.

    La construcció està bastida en pedra de diverses mides disposada en filades força regulars i amb un revestiment arrebossat i emblanquinat disposat a la part superior de la façana principal.

    Durant la primera meitat del segle XX, l’edifici va ser la seu del col·legi femení de les Germanes Dominíques de l’Ensenyament. Cal especificar que algunes publicacions atribueixen aquest col·legi a l’orde de les Carmelites.

    ADILLÓN, Miquel (1982). “El Collsacabra viscut-El camí dret de Collsacabra”. Els Cingles de Collsacabra, any III, núm. 9, p. 16.

    BADIA TEJEDOR, Francesc (2002). Llegendes i romanços del Collsacabra. Consultat 13 novembre 2020, des de https://issuu.com/francescbadia/docs/

    CROSAS CASADESÚS, Jaume (2004). Guerra i repressió al Collsacabra 1936-1943 (Pruit-Rupit-Tavertet). Santa Coloma de Gramanet: Grupo de Historia José Berruezo, p. 137.

    CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació U26.

    GOMIS, Cels (1908-1918). “Pruyt” i “Sant Joan de Fàbregas”. Dins CARRERAS I CANDI, Francesc. Geografia General de Catalunya. Barcelona: Martín. Volum 2, p. 464.