Habitatge al carrer del Fossar, 16
Rupit i Pruit

Carrer del Fossar, 16
    Al bell mig del nucli urbà de Rupit, davant de l'encreuament amb el carrer del Bac de l'Era

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta rectangular, situat al capdamunt del darrer tram d’escales del carrer i adaptat al desnivell del mateix. Ha estat reformat i presenta la cantonada de ponent arrodonida. Compta amb una coberta de teula àrab de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de bigues de fusta sostingut amb mènsules. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a tramuntana. Presenta un portal d’accés rectangular, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana restituïda. Al primer pis hi ha una finestra rectangular amb els brancals bastits amb carreus de pedra, la llinda plana i l’ampit motllurat. A la segona planta s’obre una finestra balconera d’obertura rectangular, emmarcada amb carreus de pedra, la llinda de fusta i protegida amb una barana de brèndoles de fusta.

La construcció està bastida en pedra sense treballar de diverses mides disposada en filades més o menys regulars.

En orígen, el portal d’accés era de majors dimensions i tenia una llinda gravada amb l’any 1636 i el monograma de Jesucrist “IHS” coronat amb una creu llatina. La finestra del primer pis era balconera i la de la segona planta corresponia a una antiga galeria. Alhora, en el parament de ponent, hi havia les restes d’una obertura tapiada emmarcada amb carreus. L’edifici fou reformat i reconvertit en un habitatge plurifamiliar.