Habitatge al carrer del Coll del Castell, 1
Rupit i Pruit

Carrer del Coll del Castell, 1
    A la banda de llevant del nucli urbà de Rupit, a redós del penyal del castell

XVII-XIX
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta rectangular, format per dos cossos adossats. El volum principal presenta una coberta de teula àrab d’un vessant, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de pedra. Està distribuït en planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a llevant. La façana principal compta amb un portal d’accés a l’interior i una finestra balconera al pis, ambdues obertures rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques. La llinda del portal està gravada amb la següent inscripció “JNPI9I II M 1819 SABATER” i una creu patent encerclada damunt del Calvari, mentre que la finestra està protegida amb una barana de fusta. A l’extrem de migdia del pis hi ha una petita obertura rectangular emmarcada amb quatre carreus de pedra. L’altre volum també presenta una coberta de teula àrab, tot i que amb un ràfec de llates i mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a llevant. Compta amb dues finestres rectangulars emmarcades amb carreus de pedra i les llindes planes. La de la planta baixa està protegida amb una reixa de ferro, mentre que la del pis presenta l’ampit motllurat. Al nivell superior hi ha un gran finestral rectangular amb l’ampit de pedra, delimitat amb una biga de fusta. Destaca una creu llatina de ferro a nivell decoratiu.

La construcció està bastida en pedra sense treballar de diverses mides, disposada de forma regular i lligada amb abundant morter de calç. El volum secundari conserva restes del revestiment arrebossat i emblanquinat que el cobria.

Altres noms relacionats amb l'edifici: can Xicó.