Can Ton
Rupit i Pruit

Carrer del Fossar, 26
    A la banda de llevant del nucli urbà de Rupit, formant cantonada amb la plaça dels Cavallers

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Edifici cantoner de planta més o menys rectangular, reformat i adaptat al desnivell del carrer. Presenta una coberta de teula àrab de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de bigues de fusta sostingut amb mènsules i disposat a tot el perímetre de la construcció. Està distribuït en soterrani, planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a tramuntana. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques. La façana principal presenta un portal d’accés central, amb la llinda gravada amb el monograma de Jesucrist “IHS” coronat per una creu llatina, l’any 1614 i tres punts que simbolitzen els tres claus de la creu on fou crucificat. Alhora, dos dels carreus dels brancals estan gravats amb creus llatines. A banda i banda del portal hi ha dues finestres simples protegides amb reixes de ferro. La de la banda de llevant compta amb dues creus llatines i una de grega gravades en els brancals. Al pis hi ha dues finestres simples amb els ampits motllurats. La de llevant té la llinda gravada amb l’any 1649 i el monograma de Jesucrist al centre i coronat amb una creu llatina damunt del Calvari. La façana de llevant, orientada a la plaça dels Cavallers, compta amb finestres simples amb els ampits motllurats, dues d’elles restituïdes. La façana de migdia, orientada al jardí posterior, presenta dues galeries rectangulars superposades i delimitades amb baranes de fusta, pilars de pedra i coberta de teula àrab d’un sol vessant. Al seu costat hi ha un petit volum auxiliar amb teulada d’un sol vessant i obertures rectangulars emmarcades en pedra.

La construcció està bastida en pedra desbastada de diverses mides disposada en filades força regulars, amb la cantonera de llevant embellida amb carreus de pedra.

Altres noms relacionats amb l'edifici: cal Desig.