Guixera d'Espoia
La Torre de Claramunt

Vilanova d'Espoia (08789 La Torre de Claramunt)
    Cami que surt del carrer Nou de Vilanova d'Espoia, al final del camí, al marge esquerre

Raquel Valdenebro Manrique

Antiga guixera situada a llevant del turó on s'aixeca el nucli de Vilanova d'Espoia. La guixera s'estén en sentit E-O seguint un petit caminet que comunica els forn antic i el forn nou de calç d'Espoia i les primeres cases del carrer Nou. L'explotació del guix es fa a peu dret, seguint el pendent de la paret nord del camí, aprofitant el desnivell de terreny. La guixera s'estén al llarg d'uns 100 m i l'alçada del desnivell és d'uns 2,50 m, depenent del tram. Basat en el carbonat de càlcic, aquest element natural era extret en petits blocs i traslladat aprofitant el pendent fins a la boca dels forns aixecats al peu de turó. Actualment, les marques d'aquesta activitat industrial extractiva s'aprecien en un relleu irregular que forma talls verticals on encara s'aprecien les capes dels estrats geològics. Els darrers anys, el creixement de la vegetació a sobre dels i al peu del camí ha contribuït a camuflar l'erosió del paisatge.

Possiblement l'explotació del guix en aquests terrenys es remunta als segles de l'ocupació medieval del turó de Vilanova d'Espoia, aprofitant la calç per a la construcció. Amb tot, possiblement es tractava d'una explotació de caràcter artesanal i poc significativa. L'activitat d'extracció de guix i la fabricació de calç no comença a ser important fins al segle XIX, quan es començà a fer de manera industrial, per a vendre la calç a les adobaries d'Igualada. L'explotació de la pedra de guix està especialment lligat a l'existència dels dos forns de calç construïts al peu de turó, a pocs metres de la guixera. Són els forn vell (fitxa 113) i el forn conegut com Cal Pep de la Jana (fitxa 114).

RIBA GABARRÓ, J. (1988) "La Torre de Claramunt" a Història de l'Anòia. Vol I. Ed. Parcir. Manresa. pàg 297-319.