Guariment dels espatllats
Dosrius

Costumari
    Adriana Geladó Prat

Hi ha constància que, a principis del segle XX, l'àvia de can Tarau curava els espatllats amb oracions. Primer es comprobava que la persona estigués espatllada: se'l feia seure en una cadira amb les cames juntes, els braços estirats i els dits polzes tocant-se. Si un dels dits era més llarg que l'altre, la persona estava espatllada. L'àvia de can Tarau mirava la longitud dels braços, recitava un parell de vegades unes oracions que havia après de la seva família i, quan tornava a ajuntar els braços, aquests ja s'havien col·locat correctament.

No hi ha constància de les oracions que es recitaven per guarir els espatllats. A Dosrius, també es té coneixement d'altres persones que guarien aquest mal: en Ricardo de can Jubany (li va ensenyar l'amo d'un cafè de l'Havana de Mataró), en Quico de can Gabarra i en Martori de can Misser Prats.

ALSINA I BOIX, Neus; JUBANY I PINÓS, M. Àngels (1988). "Dosrius al primer terç de segle (1900-1933)". El Comú, núm. 2, p. 19. ORTS I PÉREZ, Toni (2004). "Llegendes sobre bruixes i bruixots, fetillers i sanadors a Dosrius (1882-1960)". Duos Rios, núm. 1, p. 69.