Guariment del mal de ventre Dosrius

Costumari
Adriana Geladó Prat

Recepta per guarir el mal de ventre consistent en recitar una oració tres cops, mentre s'assenyala el ventre del pacient i resant un parenostre cada vegada. L'oració diu així: "Entre l'hort i la vinya està el Redemptor, a gust de la senyora i no al gust del senyor. Vi agrit, pa florit, pa de bogues en honra i glòria. De la Santíssima Trinitat aquest mal de ventre sia curat ben aviat".

Aquesta oració fou recollida per en Cels Gomis l'any 1882 a Dosrius. Existeixen diverses variants que també es repetien a d'altres poblacions de la contrada.

COLL MONTEAGUDO, R.; MODOLELL ROS, J.M. (1999). Llegendes, tradicions i fets de la Serralada de Marina. Apunts sobre etnografia del Maresme. Vilassar de Mar: Oikos-Tau, p. 151-152. GOMIS I MESTRE, Cels (1996). La bruixa catalana. Aplec de casos de bruixeria, creences i supersticions recollits a Catalunya a l'entorn dels anys 1864 a 1915. Barcelona: Alta Fulla, p. 134. ORTS I PÉREZ, Toni (2004). "Llegendes sobre bruixes i bruixots, fetillers i sanadors a Dosrius (1882-1960)". Duos Rios, núm. 1, p. 69.