Grup d'habitatges C/ Sant Martí 21-27
Carme

C/ Sant Martí, n. 21-27
    Al sud del carrer Sant Martí; l'habitatge n. 21 fa cantonada amb el carrer Verge del Carme.

varis propietaris
    Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

Es tracta de quatre antics habitatges adossats, de planta baixa, dos pisos i pati posterior, de forma i proporcions iguals, tot i que amb petites variacions fruït de les reformes dutes a terme durant més de dos segles. Cadascuna de les cases mesura uns 4 metres de façana i disposa d'un portal quadrangular, adovellat. Al primer pis tenen una finestra única, mentre que al segon el nombre varia d'una a dues. L'habitatge n. 27 està habitat i presenta una reforma de no fa gaires anys, amb una finestra al costat de la portalada que no tenen la resta de cases del conjunt; així mateix, té un balcó al primer pis. Els altres tres habitatges estan tancats i deshabitats des de fa força anys. La façana lateral de la casa n. 21, que fa cantonada amb el carrer del Carme, és feta de tàpia, amb cantoneres de carreus de travertí; la tàpia presenta varies reparacions de pedra. Les façanes principals estan arrebossades, el que no permet veure la seva tècnica constructiva, però a les façanes posteriors es pot bservar una obra de pedra petita, més o menys tallada. L'habitatge n. 23 conserva una rajola amb la numeració antiga del carrer (n. 13), i a la llinda de la seva porta trobem una inscripció amb l'any 1791 i una creu.

La data 1791 gravada a la llinda de l'habitatge n. 23, juntament amb la tipologia de les cases, porta a pensar en una data de construcció corresponent a la segona meitat o finals del segle XVIII. De fet, cal posar en relació la construcció d'aquests habitatges amb la construcció de la nova església parroquial de Sant Martí (1730-1808): l'església es va aixecar a les afores de la vella vila closa medieval en un eix viari (C/ Sant Martí) que era la projecció de l' antic carrer Major. L''església parroquial i aquest grup d'habitatges són, avui per avui, els testimonis arquitectónics més primitius del carrer Sant Martí, fet que permet suposar també que foren els primers edificis de la zona.