Grup de cases del carrer de la Terrassa
Navàs

Bages
    Carrer de la Terrassa, núms. 1, 3, 5 (Palà de Torroella). Sector oest del terme municipal. Antic terme del castell de Torroella, parròquia de Sant Salvador de Torroella.
    Carretera a Cardona (C-55), al km. 52,2, sortida a Palà de Torroella.
    355

41.8568
    1.72049
    393796
    4634668
    08141 - 253
    1928
    Regular
    Un xalet té un aspecte exterior descurat, el central ha estat modificat, tan sols el del costat dret ha estat restaurat.
    BCIL
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 04(04).CA. Núm. registre BCIL: 13938-I DOGC: 29/04/2019
    3948202CG9334N0001DF
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt de tres xalets construïts el 1928 a la colònia Palà de Torroella i destinats originàriament a residència del mestre, escola i residència del capellà (d’esquerra a dreta i començant pel nord). Són tres edificis aïllats que segueixen una tipologia gairebé idèntica, d’inspiració vagament noucentista, per bé que el central va ser modificat i escapçat a la dècada de 1960. Són de planta rectangular i es desenvolupen només en planta baixa. Les façanes principals s’ordenen a partir de tres obertures, amb la porta al mig, que són emmarcades a la part superior amb un ressalt vermellós que imita el maó. La part alta és coronada amb una cornisa perimetral, un frontó semicircular a l’eix central i un pinacle a les cantonades. La resta de façanes segueixen un esquema similar, ja sigui amb dues obertures (laterals) o tres (posterior), i als costats el frontó que ocupa l’acroteri és triangular.

En el cas del xalet central les obertures s’han remodelat totalment amb criteris funcionals i la teulada s’ha fet a quatre vessants. L’únic element que es manté de l’antiga construcció són les cantonades ressaltades amb un carreuat. El xalet del costat sud és l’únic que ha estat objecte d’una restauració recent i respectuosa amb l’arquitectura originària.

Inscripció al xalet sud: JCC 30-12-93

Entre els anys 1920 i 1930 es desenvolupà la segona gran reforma de la colònia de Palà de Torroella. A partir de 1928 es va construir un nou carrer que sortia de l’església i de l’antic convent de monges. S’hi edificaren el nou casino, amb sala de ball, teatre-cinema i cafè i vuit habitatges al nord dels quals, més endavant, es construïren tres xalets: un per al mestre, un per a l’escola (inaugurada el maig de 1928) i un xalet per al capellà. Inicialment el carrer s’anomenava del Convent, ja que el primer convent de monges era a la casa que hi ha a la cantonada.

L’escola era el xalet del mig, i només era per a nens. L’escola de les nenes estava situada a la planta baixa del Convent, al costat de l’església, i tenia dues aules: una per a nenes i una per a parvularis. L’any 1966 els paletes de la fàbrica van construir una nova escola per a nens al mateix lloc de l’antiga, i llavors aquest edifici va perdre en part la seva fesomia originària.

CAPSADA, J.; DUARRI, C.; LLOBET, E. (2010). La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella. Edicions de l’Albí. Berga.