Granja (Palà de Torroella)
Navàs

Bages
    Carretera de Cardona (Palà de Torroella). Sector oest del terme municipal. Antic terme del castell de Torroella, parròquia de Sant Salvador de Torroella.
    Carretera a Cardona (C-55), al km. 52,2, sortida a Palà de Torroella.
    346

41.85666
    1.71904
    393675
    4634655
    08141 - 252
    1956
    Dolent
    Estat d'abandonament, inici d'un procés de degradació, amb part de la teulada esfondrada. L'edifici té afectació d'al·luminosi.
    BCIL
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 04(04).CA. Fitxa de conjunt de la colònia de Palà de Torroella. Núm. registre BCIL: 13926-I Publicació DOGC: 29/04/2019
    IPA 16852 (fitxa genèrica de la colònia)
    08140A013000140000IL
    Jordi Piñero Subirana

Edifici de dimensions considerables, construït a la dècada de 1950 com a granja a la colònia Palà de Torroella. La construcció adopta una estètica ordenada i ruralitzant pròxima al noucentisme tardà, amb certes semblances amb la Casa dels Motors. És de planta quadrada (amb dues plantes) i es distribueix a l’entorn d’un gran pati central. La façana principal, encarada al sud-oest i a la carretera, s’ordena en base a un gran portal de punt rodó, remarcat per una mitja circumferència al seu voltant que deixa a la vista una obra de pedra poligonal. El portal marca un eix de simetria flanquejat als costats per diferents agrupacions de finestres (d’una, dues o tres), les quals queden enllaçades per llindes i ampits d’un totxo vermellós que destaca sobre el parament pintat de blanc. Als dos extrems hi trobem sengles finestres rematades amb punt rodó. En la resta de façanes trobem aquests mateixos elements, amb finestres individuals al pis superior i diferents combinacions de finestres agrupades als baixos. L’edifici es troba actualment en mal estat, ja que pateix d’al·luminosi, i part de la teulada s’ha esfondrat.

El recinte de la Granja ocupa l’extrem de ponent d’un terreny tancat amb baranes on hi havia els horts de la colònia. La Granja queda envoltada per un tancat quadrangular que té l’accés principal per la carretera.

Informació facilitada per Ester Llobet i Josep Duarri

A la colònia de Palà de Torroella durant la postguerra (els anys 1940) es van emprendre moltes obres, pràcticament totes en mans del constructor Sala, de Cardona. Es va reconstruir l’església, es va construir el pont d’accés als pisos de les Galeries, es van renovar cases i es construïren jardins. A la dècada de 1950 es va construir el camp de futbol i el nou teatre. El 1956 van finalitzar les obres de la Granja, que proveïa la colònia de productes de l’hort i animals de granja. Fou en aquest moment que es van crear les grans extensions d’horts i jardins, que quedaven tancats dins unes tanques.

A mitjans de segle XX dirigien la colònia els germans Joan i Francisco Palà Claret, i Francisco s’encarregava de les tasques relacionades amb l’agricultura. Però els anys 1951-52 es produí una desavinença familiar entre els germans, i Francisco va marxar de la colònia. Fou uns anys després que es construí la Granja. Aleshores hi havia en plantilla dos jardiners, que al principi vivien en una casa annexa al mas i el 1956 es van traslladar al nou edifici de la Granja. Més tard hi havia dos habitatges: un per al guarda i un altre per al cap d’hortolans, que després va passar al grangista. En la resta de dependències hi havia corrals i gàbies per al bestiar, així com un molí d’oli, premsa i altres instal·lacions agropecuàries, totes mecanitzades.

A la Granja van arribar a treballar-hi un bon nombre de persones, ja que l’empresa també explotava una gran zona d’horta a l’esplanada que s’estén a l’altra riba del Cardener. Però va tenir una trajectòria no gaire llarga, i va tancar a finals de la dècada de 1960. Llavors tot el personal que hi treballava va passar a la producció de la fàbrica.

CAPSADA, J.; DUARRI, C.; LLOBET, E. (2010). La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella, Edicions de l’Albí. Berga, p. 231.