Casa dels Motors
Navàs

Bages
    Plaça Nova (Palà de Torroella). Sector oest del terme municipal. Antic terme del castell de Torroella, parròquia de Sant Salvador de Torroella.
    Carretera a Cardona (C-55), al km. 52,2, sortida a Palà de Torroella.
    332

41.85434
    1.71993
    393745
    4634396
    08141 - 251
    BCIL
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 04(04).CA. Fitxa de conjunt de la colònia de Palà de Torroella. Núm. registre BCIL: 13926-I Publicació DOGC: 29/04/2019
    IPA 16852 (fitxa genèrica colònia)
    3847609CG9334N0001EF
    Jordi Piñero Subirana

Edifici originàriament d’ús industrial, construït a la dècada de 1950 per acollir motors de gasoil per a la fàbrica de colònia Palà de Torrella. D’una estètica que es pot emmarcar en el noucentisme tardà de postguerra, és una construcció aïllada, envoltada per una tanca i situada en una esplanada pròxima a la fàbrica (plaça Nova). Adopta una planta rectangular, amb coberta a quatre vessants dotada d’una mansarda a cadascun dels costats, un tret que confereix personalitat a l’edifici. La façana principal, encarada a llevant i perfectament simètrica, s’ordena mitjançant un portal amb arc de punt rodó adovellat i dos finestrals per banda, cadascun format per una finestra geminada que és coronada amb un arc de mig punt superior. Les mansardes consten de tres finestres de punt rodó, la central més alta. Totes aquestes obertures, llevat del portal, tenen emmarcaments de maó vermell que ressalten sobre l’arrebossat clar del parament. En la resta de façanes hi trobem finestrals d’una tipologia idèntica. Les cantonades són remarcades amb cadenes de carreus de pedra gravada, un recurs que també s’utilitza en el sòcol de la part posterior, fet amb un aplacat de pedra poligonal gravada. Actualment l’edifici s’ha adaptat com a habitatge.

Entre 1951 i 1952 es va produir una desavinença familiar entre els germans Joan i Francisco Palà Claret, que fins aleshores portaven la gestió de la colònia conjuntament. Francisco va marxar i va vendre la seva part a Joan. Amb els diners cobrats Joan Palà va poder fer la darrera gran inversió a la colònia, que consistí en renovar maquinària i construir l’anomenada casa dels motors: un edifici que estava destinat a ubicar-hi dos grans motors de gasoil per completar l’energia en èpoques d’escassetat o estiatges, quan algunes vegades s’havia de parar la producció. Des d’aleshores s’alternava entre la corrent generada per la força hidràulica i la dels motors de gasoil.

CAPSADA, J.; DUARRI, C.; LLOBET, E. (2010). La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella, Edicions de l’Albí. Berga, p. 233.