Gotzems
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Ctra. BV-3003, al km. 12,6 camí direcció N-W. A la cruïlla, camí direcció nord uns 700 m.

En ruïna. Sense coberta i en procés de degradació.
    Catàleg de masies (núm. 169)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions no gaire grans, d'origen antic, que es troba en estat de ruïna. Està emplaçada en una petita esplanada al cim d'un turó, en el context de la serra de Castelltallat. La construcció ha conservat els murs del costat de ponent fins a l'alçada de la coberta, mentre que els de l'altre costat es troben més derruïts. Era una masia de planta gairebé quadrada, amb coberts adossats als laterals. L'habitatge es distribuïa en dues crugies paral·leles al carener de la teulada, a dues vessants. La façana principal, encarada a migdia, conserva una part del portal, que estava rematat amb arc escarser. Els murs són fets amb carreus més o menys escairats i disposats de manera força irregular, i tenen poques finestres. El mur de llevant té dos arcs, actualment tapiats, que comunicaven amb el cobert d'aquest costat. La masia ha estat abandonada sense haver sofert pràcticament modificacions modernes.

Aquest mas ja existia almenys al segle XVI, i era propiettat de Joan Vilalta, del mas Vilalta. El 1575 els Vilalta va establir una terra erma del mas Gotzems, on hi havia una cabana, a Pere Santasusana, i el 1583 van establir una peça de terra del mas a Joan Montfort, d'origen francès. El 1746 Gotzems continuava estant en poder dels Vilalta, que van establir el mas a Pere Torrades, pagès de Coaner. La casa devia estar en males condicions, ja que calia fer-hi obres. El 1750 l'hereu de Vilalta estableix Gotzems a Feliu Fontanet de Sant Andreu (FÀBREGA, 2018: 83). Ja al segle XIX i segons dades de l'arxiu parroquial, l'any 1850 en aquesta casa hi vivia Joan Brichs amb la seva família. Per la seva tipologia constructiva el gruix de la casa actual podria ser obra dels segles XVII-XVIII.

CASCANTE, Pere; FÀBREGA, Albert (2018). Estudi històric i arquitectònic de la casa Vilalta de Sant Mateu de Bages (Castelltallat). Joan Borrós Sala (promotor), p. 83-88.
    VILADÉS LLORENS, Ramon (2012). D'un temps d'un país. El Semís de Coaner. La Patumaire Edicions, Berga (edició particular), p. 87.