Gos de la casilla del cremallera
Monistrol de Montserrat

Costumari
    Es conserva el record del gos de la casilla, però actualment no hi ha el gos.
    Sense accés
    Helena Garcia Navarro

El gos de la "casilla" és, tal vegada, l'únic gos guardabarreres que ha existit al món. En total n'hi hagut una trentena. L'últim guardabarreres, Joan Jorba, en va tenir vuit. Al llarg del temps va anar evolucionant la seva indumentària, i es convertí en un reclam: se'l destacava sobre un pedestal que portava publicitat de la casa Calisay, amb un cartell amb el nom de KU-KI (o BO-BI), ulleres, gorra de plat i un vestit de capa.

Damunt el pas a nivell on hi havia el gos de la casilla del cremallera actualment hi ha el "Pont del pas a nivell"

No se sap quan va començar la tradició, però sí que ja era a la línia almenys des de 1898. Segurament va començar amb el primer empleat que hi fou destinat, que tenia un gos al qual ensenyà a posar-se al mig de la carretera quan passava el tren. Amb el temps es van popularitzar el gos i el lloc, i la gent començà a tirar-li algun cèntim. El 1957 es va clausurar la línia, i fins 1982, quan va desaparèixer l'últim guardabarreres, el gosset va ser motiu d'atracció de turismes i autocars.

Laudo, Susana. "Fitxa de l'inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la muntanya de Montserrat". Barcelona: Generalitat de Catalunya.
    Masats i Llover, Joan (1982). "El cremallera de Montserrat. Centenari de la seva fundació, 1882-1982". Castellbell i el Vilar.