Sant Miquel Monistrol de Montserrat

Bages
A l'entorn del monestir de Montserrat, a la plaça de Sant Miquel

Coordenades:

41.59212
1.83567
402959
4605146
08127-136
Patrimoni moble
Element urbà
Contemporani
Cubisme
XX
1962
Josep M. Subirachs
Bo
Inexistent
Fàcil
Religiós
Privada
Ordre de Sant Benet. Abadia de Montserrat
Helena Garcia Navarro

Escultura feta amb cinc blocs de pedra de dos colors i tonalitats ben diferenciades. L'element central i més destacat és una creu en pedra gris, amb una forma que recorda una estrella, feta amb tres blocs i de superfície llisa.
La creu està encastada en un monòlit de pedra, de tonalitats daurades, de superfície molt porosa i amb una incisió a la part superior per col·locar el braç inferior de la creu. La part superior de l'escultura està rematada per un bloc de la mateixa pedra, amb la mateixa resolució formal.
Els diferents blocs estan fixats amb grans cargols metàl·lics, que serveixen per a crear contrastos amb els materials.
Es tracta d'una escultura esvelta i sòbria, amb un alt domini de la tècnica i una molt gran escrupulositat formal. L'autor ha combinat elements de tensió i ha buscat els contrastos, tant en les formes com en els materials, fent destacar l'estilitzada figura com la puresa de les línies. L'obra expressa pel seu simbolisme un element de victòria de Crist sobre el Mal.

El monument està dedicat a Sant Miquel, patró de la muntanya de Montserrat; el nom de l'arcàngel significa "Qui com Déu", i per entendre l'obra cal llegir l'Apocalipsi 12 (a partir del versicle 7).

Laudo, Susana. "Fitxa de l'inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la muntanya de Montserrat". Barcelona: Generalitat de Catalunya.