Gorg Blau
Santa Maria de Merlès

Sector oest del terme municipal
    A 2500 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 11'750.

Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient. ACA. c/ Provença, 204-208, 08036 Barcelona

El gorg Blau està situat a la riera de Merlès, sota la baga de Ginebret i al sud-oest de Cererols.
    Es tracta d'un gorg de grans dimensions de forma allargada i irregular seguint el curs de la riera i delimitat completament per grans roques. Per la part superior, una plataforma rocosa tanca el gorg, quedant el nivell de l'aigua uns 5 metres per sota del nivell superior. En aquesta plataforma hi ha nombrosos forats circulars i també quadrats que indicarien l'emplaçament d'una antiga resclosa, presa o canal. Pràcticament no hi ha vegetació envoltant el gorg ja que aquest queda tancat per la roca nua en tot el perímetre exceptuant l'extrem sud, per on continua l'aigua que surt del gorg.

Recentment s'ha col·locat grava a la sortida del gorg per augmentar-ne el seu volum, ja que s'utilitza per a abastir d'aigua la zona de Pinós.