Goigs del Sant Crist d'Aiguafreda
Aiguafreda

Aiguafreda

Ajuntament d'Aiguafreda. Pl. Ajuntament, 1
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

Els goigs en honor al Sant Crist d'Aiguafreda es canten el dia de la seva festivitat, el 3 de maig. Se'n conserven dues versions: la més antiga i la que es va composar en motiu de la restauració del temple, a mitjans del segle XX. D'aquesta darrera en va escriure la lletra Dr. Fortià Solà i la música Mn. Lluís Romeu. La versió més antiga comença així:
    " Digám tots ab gran dolor
    á Jesús en creu clavat:
    Misericordia Senyor
    perdonau nostre pecat,
    Misericordia Senyor,
    á Nostra necessitat. (...)".

"Puix de Deu sou tan amat
    alcansaunos déll lo perdó;
    Vicenç Benaventurat
    Vos que sou nostre Patró."

La imatge del Sant Crist es venerava a Aiguafreda de Dalt des de principi del segle XVII. Amb el pas dels anys va adquirir una gran importància entre la població, fins que al segle XIX ja tenia una confraria que organitzaven la seva festa, celebrada el dia 3 de maig. Durant la celebració es cantaven els goigs, que alguns anys també va fer-se el dia 14 de setembre, dia de l'Exaltació de la Santa Creu.