Goigs de Santa Maria d'Olost
Olost

Església de Santa Maria d'Olost . Nucli urbà d'Olost. Olost

Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

Es tracta dels Goigs en honor a Santa Maria, patrona de l'església de Santa Maria d'Olost. Els Goigs estan emmarcats en un requadre que presenta petits motius geomètrics. A la part superior hi ha una imatge de l'assumpció de Maria, flanquejat per dos dibuixos. A la part central hi ha l'entrada, la resposta, les estrofes de pregàries dels vilatans que s'encomanen a la seva protecció i la tornada, les quals van acompanyades de la partitura amb la música. ENTRADA Flor de verges la més pura cantarem vostra llaor. RESPOSTA Feu-nos ànimes d'altura en la vostra Assumpció. ESTROFES Olost canta i en vos planta l'arbre altíssim de la Fe. Sou l'eterna primavera camps, indústries i quintà. Aquest poble en homenatge us ofrena amb bell esforç. Protegiu nostra comarca les collites i el ramat. Mare pia que ens decanta i ens abté reial mercè. Montserrat vostra bandera, Lluçanès ben ferm altar. El present de vostra imatge, rosa ardent de nostres cors. Oh del Crist immortal arca graner del riquíssim blat. Seny i amor de l'escriptura, allunyeu tota foscor. Oh divina arquitectura de la mà del creador. Vos en canvi en tindreu cura, bell mig de l'altar major. Blat del Crist, la criatura, reb de Vos tota abundor. TORNADA Vostra caritat perdura de celestial regor. RESPOSTA Feu-nos ànimes d'altura en la vostra Assumpció.

Els Goigs va ser adaptats per a la parròquia de Santa Maria d'Olost per Ramon Vila, prevere, l'any 1969.

Els goigs són composicions poètiques, de caire popular, que es canten en llaor de la Mare de Déu, a Crist o als sants. Es canten col·lectivament, en el marc d'un acte religiós de cert relleu, com ara una missa de festa major, un aplec, una processó, etc. La seva finalitat, en el marc de devoció i en memorial d'un sant o santa, patró o patrona d'una comunitat, consisteix a donar les gràcies pels béns rebuts, o bé com a pregària per demanar la salut física o espiritual de la comunitat.