Goigs de Sant Adjutori
Olost

Sector sud del terme municipal
    A 900 metres de la carretera BV-4405, punt quilomètric 0'100.

Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

Es tracta dels Goigs a Sant Adjutori que es venera a l'ermita de Sant Adjutori d'Olost. Els Goigs estan emmarcats en un requadre que presenta motius geomètrics. A la part superior hi ha una imatge de Sant Adjutori, flanquejat per dos dibuixos de flors. A la part central hi ha les estrofes de lloança i pregàries dels vilatans que s'encomanen a la seva protecció, així com la tornada. A la part inferior hi ha la partitura amb la música. "En el més alt Consistori teniu lloc per suplicar: Vulgueu-nos sempre ajudar gloriós Sant Adjutori. Nascut a la Normandia, formós lliri d'innocència, devotíssim de Maria i exemplar de penitència; que en lo cel sou Advocat pel món és ben notori. Fugint del món els enganys i tornat de la Croada, en la flor de vostres anys del desert ne feu morada; i ordenat de sacerdot, és el vostre expiatori. Encès en amor diví desitgeu major puresa; per això al sant Monestir us dirigiu amb prestesa de Bernat de Claraval: deixant bé el món transitori. Una trista calavera i la creu de Jesucrist són formosa capçalera del vostre pobre y dur llit; contempleu-los nit i dia passeu eix món de desori. Amb esperit de profecia i en miracles eminent, prediqueu amb energia la llei de l'Omnipotent; brilla així vostra virtut y mostreu ser adjutori. Vostra santedat admira als monjos vostres germans, i guiats de Déu que inspira les resolucions més grans Abat us feren joiosos, en general Consistori. Vostra fama de gran Sant del Monestir surt i vessa a ciutats i pobles, tant que la gent tota pressa us visita i d'oracions us en fa gran ofertori. A Olost de Lluçanès la vostra imatge es venera, i implora vostres mercès tota la comarca entera; per això una gran capella us dedica en alt cimbori. La capella que us dedica d'Olost la parròquia bella, de presentalles tant rica ostenta la meravella dels favors que heu dispensat als devots de eix oratori. El coix i pobre tullit amb vostra ajuda camina, i el que es troba adolorit en vós troba medicina; a tot malalt que us implora alivieu son purgatori. De pedra guardeu el camp, i de secada la terra; quan amenaça la fam, y la cuca el blat esguerra, si us invoquem de bon cor us mostreu propiciatori. Beneïu Sant gloriós, nostra parròquia i comarca, feu que guardi nom sortós de la Fe del Patriarca; del pecat i pedregada deslliureu eix territori; etc. TORNADA Al qui us ve a visitar en aquest sant oratori: Vulgueu-lo sempre ajudar, gloriós Sant Adjutori. "

Els Goigs a Sant Adjutori van ser adaptats per Mossèn Ramon Vila, prevere, l'any 1984.

Els goigs són composicions poètiques, de caire popular, que es canten en llaor de la Mare de Déu, a Crist o als sants. Es canten col·lectivament, en el marc d'un acte religiós de cert relleu, com ara una missa de festa major, un aplec, una processó, etc. La seva finalitat, en el marc de devoció i en memorial d'un sant o santa, patró o patrona d'una comunitat, consisteix a donar les gràcies pels béns rebuts, o bé com a pregària per demanar la salut física o espiritual de la comunitat.