Goigs de Sant Marc Evangelista
Calldetenes

Calldetenes
    Al cim de la Serra, a tocar de la capella. Es puja des del mas Sant Ponç, seguint el camí

Música i dansa
    XVI-XXI
    Bo
    Malgrat que han estat a punt de perdre's, la tradició d'aquests goigs ha estat recuperada juntament amb la tradició de l'aplec de Sant Marc.
    Raquel Valdenebro Manrique

Els goigs dedicats a Sant Marc Evangelista són cantats al final de la missa celebrada a la capella de Sant Marc el dia de l'aplec (diumenge més proper al 25 d'abril), i són tal i com segueix: "Puix que aquell que en Vós confia el guardeu de tempestat: O, Sant Marc, molt benaurat, socorreu-nos nit i dia. Vostre origen és jueu, mes un jorn oïnt a Pere la doctrina verdadera dins del vostre cor graveu, i Jesús crucificat serà el vostre amor i guia. Quan Sant Pere emprèn el vol predicant el Déu fet home els fidels que eren a Roma són guiats per vós tot sol. Prediqueu la veritat amb fermesa i valentia. Els fidels en vós han vist fe sincera i decidida i us han fet contar la vida i els miracles grans de Crist. L'evangeli que heu dictat va vencent la idolatria. Marxar a Egipte decidiu a portar-hi l'evangeli perquè prompte allà hi arreli la doctrina del Déu viu. La llavor ha germinat en la noble Alexandria. Molts pagans vénen a vós perquè sou del Crist l'oracle, mes trobeu prompte l'obstacle de l'infern sempre envejós. El pretor ha decretat perseguir-vos amb follia. Adorar els ídols de fang ha ordenat el paganisme puix vol veure el Cristianisme ofegat en odi i sang. Ni un moment vós heu dubtat vostra fe sols en Déu fia. Us atrapen oferint a l'altar el sant sacrifici i us presenten a judici amb el més pervers instint. A Jesús que heu predicat confesseu amb energia. El mal jutge com un foll maleïnt vostra enteresa embriac d'odi i feresa una soga us posa al coll. Vostre cos arrossegat els carrers de sang tenyia. Tot nafrat a la presó us condemnen sens clemència i us consola la presència de Jesús nostre Senyor. Cruelment martiritzat la corona se us cenyia. Cremar volen vostre cos entre crits i cants de festa i es desferma una tempesta que a tothom deixa confós. Els fidels us han posat en lloc digne com calia. Calldetenes per Patró des d'antic amb fe us venera i de vós consol espera en les hores d'aflicció. Sovint puja aquest serrat la parròquia que en vós fia. La tempesta, guerra i fam allunyeu de Vic i plana, i escolteu-la quan demana abundor dels fruits del camp. Quants de llamps heu desviat per aquesta rodalia! Les estrofes han florit d'aquests Goigs a cada llavi; quan la nostra vida acabi acudiu al nostre llit. S'obrirà l'eternitat repetint la melodia: Puix del cel és dreta via l'evangeli que heu dictat: O Sant Marc, molt benaurat, socorreu-nos nit i dia."

La tradició dels goigs té els seus orígens en la representació dels misteris medievals. Malgrat tot, els goigs, tal i com els coneixem i es canten actualment, cal situar-los a partir de la determinació del Concili de Trento (1645), de potenciar la pietat popular a través d'aquest tipus de manifestacions litúrgiques. El gran moment de creació dels goigs fou el segle XVII, quan totes les esglésies parroquials, així com les capelles i capelletes més petites, foren dotades d'aquestes manifestacions. Es desconeix el creador de la lletra i la música dels goigs, però gairebé tots foren editats per impremta durant les primeres dècades del segle XX, i les músiques foren recompostes i arreglades també durant aquest període.

AA.DD. Goigs del gloriós Sant Marc Evangelista. Editat per la parròquia de Nostra Senyora de la Mercè de Calldetenes. Calldetenes