Goigs de Sant Bonifaci i Sant Amanç
Monistrol de Calders

  Moianès
  Església parroquial de Sant Feliu de Monistrol de Calders
  446

  Coordenades:

  41.75981
  2.01404
  418038
  4623578
  Número de fitxa
  08128 - 146
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Música i dansa
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  actualment no es té constància que es mantingui la tradició de cantar aquests goigs.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Goigs en honor als màrtirs Sant Bonifaci i Sant Amanç, dels quals es conserven dos exemplars un del segle XVIII i l'altre del XIX; el text dels goigs és el mateix, tot i que en la versió més moderna està actualitzada, i l'estructura decorativa dels documents és similar (amb diferents gravats dels sants, de les garlandes i demés elements ornamentals). Segons consta al subtítol de la capçalera dels documents dels goigs, la parròquia de Monistrol de Calders venerava les relíquies d'aquests sants. En el document més antic diu així: "Las quals relíquies se veneran en la parroquia de Monistrol de Caldés. Any 1753". El text diu: Puix que ja en lo etern descans / de Deu lograu tants favors; / Siau nostres protectors / Bonifaci, y Sant Amans. / Vostres noms vos acreditan / per benefactors amats, / quedant tots aconsolats
  los pobres, que vos visitan; /Puix á tots ab llargas máns / los repartiu los tresors. / ( ...) Vostras Reliquias venera / tot Monistrol de Caldés, / per Protectors vos ha pres, / y en celebrarvos se esmera; / Procurem tots ser amants / de tant insignes tresors. / Lo Poble de Monistrol / vos ha pres per Advocats, / de Llamps, Pedra, y Tempestas / guardatnos ab tot consol, / Al Vi, Blat, y demes grans / cullim per vostres favors, / Gran alivio experimentam / ab vostras Reliquias Santas, / fructificant mes las plantas / des de que ellas gosam, / Estas Montanyas, y Plans / dónant grans, fruyts, ab tals flors. / Siau nostres. / Tornada / Puix feu prodigis tan grans, / y cantám vostres llahors / Siau nostres protectors / Bonifaci, y Sant Amáns.
  L'exemplar del document dels goigs a Sant Bonifaci i Sant Amanç del segle XVIII és imprès a tinta negra en un document de mida foli aproximadament. Compta amb una decoració a manera de garlanda que emmarca el document; a la part central el text del goig també compta amb unes altres franges decoratives disposades en vertica. A la part superior, ocupant l'espai central, hi ha un gravat representant les imatges dels sants, amb el títol dels goigs a banda i banda; el dibuix A la part inferior del goig hi ha l'oremus i la referencia de l'impressor i any, concretament Manresa, per Andreu Abadal l'any 1753. El dibuix dels sants podria ser un gravat del segle XVII obra de Pere Abadal.
  Pel que fa als goigs del segle XIX, mostra una estructura similar a l'anterior, tot i que actualitzada al moment. Tal i com indica el mateix document, van ser impresos a Manresa, a la Impremta de Roca, al carrer de Sant Miquel, 45, l'any 1870.

  Segons consta als goigs, a l'església parroquial de Monistrol de Calders es guardaven i veneraven unes relíquies dels sants. La festivitat de Sant Bonifici i Sant Amanç és el dia 2 de juliol.

  Tal i com diu la lletra, els cants dels goigs a Sant Bonifaci i Sant Amanç devien ser cantats com a protector en contra les tempestes (boira, pedra i llamps) i protector dels conreus i els seus fruits (vi, blat i altres grans); de tal manera si refereix el text del 1753: "(...)Perço Deu vos ha apropists / contra neula, pedra y llamps; / y per preservar los camps / de pedra, y tempestats. / Per lo que tots los Christians / vos dónan culto, y hornors, (...)".

  https://algunsgoigs.blogspot.com/search?q=Bonifaci+i+aman%C3%A7
  http://bibliogoigs.blogspot.com/2018/07/goigs-dels-sants-bonifaci-i-ama…
  SOCIAS BATET, Immaculada (2007): Els Abadal, un llinatge de gravadors. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat.