Goigs de la Mare de Déu del Roser
Monistrol de Calders

a la capella de la Mare de Déu del Roser del mas el Bosc.

Música i dansa
    actualment no es manté la tradició de cantar aquests goigs ni tampoc es fa l'aplec.
    Sara Simon Vilardaga

Els goigs a la Mare de Déu del Roser utilitzen el mateix text que trobem habitualment en la majoria de goigs dedicats a la Verge del Roser. Els documents conservats són iguals, únicament els diferencia que un dels documents és imprès a una sola tinta, negra, i l'altre document a dues tintes, negre i roig. Ambdós consta que són impresos al taller de J. Morral de Terrassa., cap dels documents inclou la data. El document inclou a la part superior, el títol del goig amb la imatge de la Mare de Déu al centre acompanyada a costat i costat de dibuixos de la capella de la Mare de Déu del Roser del Bosc; a la part central, el text, sota del qual hi ha l'oremus, i a la part inferior, la partitura de la música del goig; el document es mostra decorat amb un emmarcament d'una garlanda floral.

El cant dels goigs es realitzava a la capella particular del mas el Bosc dedicada a la Mare de Déu del Roser, la qual tot i ser d'estructura romànica va ser construïda al segle XX. Durant anys es va fer una aplec a l'església que era molt concorregut i arrelat entre la gent de Monistrol de Calders i poblacions veïnes. La celebració es feia el primer diumenge d'octubre, els actes consistien en missa al matí i a la tarda, ballada de sardanes seguit del Rosari en el que es feia la cantada dels goigs en honor a la Verge. Era habitual que la gent que es desplaçava a l'aplec, es portessin el dinar del qual gaudien en alguna de les fonts o racons de la contrada.

GINESTA, Salvador: La comarca del Bages. Publicacions de l'Abadia de Montserrat, Barcelona: 1987.