Goigs de Nostra Senyora de l'Ajuda
Balenyà

Església de Sant Fruitós de Balenyà

Bisbat de Vic, C/ Santa Maria, 1. 08500 Vic
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

Els goigs en honor a la Mare de Déu de l'Ajuda es canten el dia de la seva festivitat, el dia 3 de maig. Se'n conserven diverses versions amb textos diferents. La versió més antiga data de l'any 1970 i va ser escrit per Mn. Joan Colom. Comença així: "Vostra mà, com ens escuda! Vostre esguard, quin abrigall! Mare de Déu de l'Ajuda, no ens deixeu en cap treball. En la seva llarga història, Balenyà, poble feliç, ha viscut segles de glòria en aquest racó d'encís. En sou Reina benvolguda, i ell us és fidel vassall."

La devoció a la Mare de Déu de l'Ajuda va començar al segle XVIII, succeïnt a la veneració de Santa Maria, de Nostra Senyora de les Dones i de la Bona Sort. Els goigs que es conserven de l'any 1970 van editar-se en motiu de la restauració de la imatge de la Mare de Déu de l'Ajuda, sufragada per l'americano Sr. Joan Cuní.

MAS, A. (2004). Balenya, més de mil anys d'història. Balenyà: Parròquia de Sant Fruitós de Balenyà.