Goigs de la Mare de Déu de Gaià
Gaià

Església parroquial de Santa Maria de Gaià, al nucli de Gaià
    Carretera de Prats de Lluçanès (BV-4401), km. 5

Música i dansa
    Goigs que ja no es canten
    Jordi Piñero Subirana

Goigs que tradicionalment es cantaven a la parròquia de Santa Maria de Gaià, dedicats a la Mare de Déu. La seva festa es celebrava litúrgicament per la Marededéu de setembre (el 8 de setembre), dia de les marededéus trobades. Actualment durant la missa de festa major es fa concert i els goigs ja no es canten.
    Els versos dels goigs fan referència significativa a la protecció de camps i terres: "Protegiu amb mà segura / nostres masies i camps, / deslliurant-nos de malura, / de pedregades i llamps". O bé: "Atorgueu-nos, piadosa, / ara i sempre el vostra ajut, / enviant pluja abundosa / quan el camp estigui eixut". La tornada en cada estrofa diu: "Sigueu-nos sempre advocada, / Mare de Déu de Gaià". Finalment, els goigs posen de relleu el patronatge de la Verge sobre el poble: "Puix que tota la contrada / per Patrona us proclamà: / Sigueu-nos sempre advocada, / Mare de Déu de Gaià".

ESTRUCH, Maria (2016). "Literatura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 294-296.