Goigs a Sant Mateu
Vallirana

Carrer de l'Església, 26
    A l'església parroquial de Sant Mateu

Música i dansa
    Adriana Geladó Prat

"GOIGS DE SANT MATEU, APÒSTOL I EVANGELISTA PATRÓ DE VALLIRANA: Patró de Vallirana, Apòstol Sant Mateu, amb vostres ensenyances, guieu-nos cap a Déu. / Per mor del vostre ofici, el poble us menyspreava; cobraveu pels de Roma, ereu un publicà. Pró prop de vostra taula, passant Jesús un dia, fitant-vos s'aturava, i amb Ell us va cridar. / Us aixequeu de pressa, vibrant d'una gran joia, i amb l'ànima abrandada, d'amor a Jesucrist. Són llot ja les monedes, davant la perla fina, del Regne del Messies, que esbalaït heu vist. / Jesús, els seus deixebles, i els publicans a taula, el goig de la troballa, comparteixen amb Vós. El Mestre us alliçona, puix aclareix per sempre, que ha vingut a la terra, a cridar els pecadors. / Pels camps de Palestina, i el mar de Galilea, seguint de prop el Mestre, sou un Apòstol més. Us farà dels miracles, autèntic testimoni, quan la seva Doctrina, ensenyareu després. / Jesús envià els Dotze, abans de pujar el Pare; i aneu Vós a la Pèrsia, afogarat de zel. Doneu la vostra vida, per Crist i l'Evangeli, i escriviu vostre llibre, en llengua d'Israel. / Tot predicant la vida, del vostre Diví Mestre, heu tret dels cors dels homes, l'envaja i el rancor. I del vostre Evangeli, la Sagrada Paraula, ha traspassat els segles, sembrant arreu l'amor. / Si un dia el nostre poble, a Vós es confiava, sigueu-li avui i sempre, el guia i protector. Pels qui vivim i els altres, que allunyats ens enyoren, sigueu lligam fermíssim, de Fe i de germanor. / Guardeu-nos del naufragi, en que el món esbatega, perdut el governacle, del timó de la Fe. Serveu en les famílies, la saba cristiana; que honrades y feineres, jamai els manqui ré. / Patró de Vallirana, sigueu el nostre estel; seguint vostres petjades, porteu-nos cap el Cel". Pel que fa a l'edició del goig en paper, cal dir que a la part final del text hi ha la partitura musical i una oració que es recitava col·lectivament entre els feligresos.

L'any 1902, mossèn Manuel Pastó Benvenuto va compondre l'Himne de Sant Mateu (la música). Posteriorment, en el vuitantè aniversari d'aquesta composició, mossèn Josep Capellas escriu la lletra d'uns nous goigs dedicats a Sant Mateu, aprofitant la música de l'himne i amb els acoblaments del músic Jaume Artó. La nova composició fou estrenada per la diada de Sant Mateu, el 21 de setembre de 1982. Malgrat això, els fidels van continuar cantant la lletra anterior.

ROIG LLORT, Anna; SIMÓ TARRAGÓ, Manuel (2001). Sant Mateu de Vallirana 150 anys: història i vida d'un poble i d'una parròquia (1851-2001). Vallirana: Parròquia de Sant Mateu, p. 39, 93.