Gobianes
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Coaner
    Ctra. C-1410, al km. 16,2 camí cap a fàbrica Jover i seguir est fins Coaner. D'aquí uns 2,5 km est.

En ruïna, sense coberta
    Catàleg de masies (núm. 150)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès actualment en ruïna, de dimensions força grans i emplaçada en una esplanada vora un meandre de la riera de Coaner. Consisteix en un cos residencial amb una àmplia zona de coberts adossats al sud-oest, així com uns coberts més petits aïllats al costat nord. L'habitatge és de planta rectangular i disposava de planta baixa més un pis. Interiorment sembla que es distribuïa en quatre crugies. La façana principal devia ser la de llevant, tot i que actualment no s'hi endevini el portal, si no és que es tractava d'un de molt petit i amb llinda de fusta que es troba a l'angle sud-est. A més, dos petits cossos força atípics cobreixen parcialment aquesta façana. Els murs de la casa són de maçoneria i conserven restes d'arrebossat. Les poques finestres que són visibles estan emmarcades amb maó. La construcció ha perdut la coberta i el seu interior resta totalment envaït per la vegetació. Malgrat això, la casa ha conservat la tipologia i el volum originaris.

El mas de Gobianes ja apareix documentat a principis del segle XIV i també en un recompte reial de 1553 (COMAS, 2010). En un document de l'arxiu del Semís, probablement entorn de 1716 i fet amb motiu del cadastre, també consta aquesta casa. Segons documents de l'arxiu parroquial de Coaner, l'any 1786 hi vivia Julià Gubianes amb la seva família. Per la seva tipologia constructiva, però, la casa sembla molt reformada al segle XIX, tot i que en el seu estat actual és difícil precisar-ho.

COMAS ARS, Bernat (2010). "Retalls de Coaner (part 1)", web Amics de Coaner (http://www.amicsdecoaner.org)
    VILADÉS LLORENS, Ramon (2012). D'un temps d'un país. El Semís de Coaner. La Patumaire Edicions, Berga (edició particular), p. 59, 86.