Ginebró
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Obaga del Santó
  222

  Coordenades:

  41.64461
  1.83598
  403063
  4610973
  Número de fitxa
  08053 - 580
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Espècimen botànic
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  08052A001001120000OI
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  També anomenat ginebre (Juniperus communis), adopta la forma d'arbre que pot arribar a mesurar fins a 10 metres d'alçada. En el municipi només se n'ha localitzat entre l'obaga del Santó i el Turó del Pinsà, la qual cosa el fa especialment únic i a l'hora vulnerable. Allí on es desenvolupa amb més força és al voltant d'un roc estimbat al mig del camí, arribant a una zona més ombrívola, a pocs metres de la font. Destaquen alguns exemplars d'uns tres metres d'alçada. Els gàlbuls (anomenats també ginebrons), semblen un fruit. Són esfèrics, de 5 a 9 mm, d'un color blau fosc quan són madurs, amb la superfície recoberta d'una fina pruïna. Només surten en els arbres femenins (les inflorescències masculines i les femenines surten en arbres diferents).

  A tot el municipi s'ha detectat gran quantitat de càdec (Juniperus oxycedrus), un arbret molt semblant, però que s'identifica fàcilment per les dues ratlles blanques, una a cada banda del nervi, a diferència del ginebre que només en té una. Els gàlbuls són més grossos, de 6 a 12 mm, i de color rogenc. La presència d'un petit hàbitat de ginebre el fa relativament interessant.

  La fusta del càdec és molt apreciada pels fusters perquè a més a més de ser molt vistosa, amb tonalitats vermelloses i amb aigües molt marcades, és relativament fàcil de treballar, molt apreciada per a la fabricació de llapis de bona qualitat.
  Els ginebrons en canvi són apreciats pel seu gàlbul, en l'elaboració de licors com la ginebra i con a condiment en alguns guisats i per fer el plat alsacià per excel·lencia, la "choucrute”, que no és res més que la col fermentada.
  En cas d'incendi l'únic dels dos que pot rebrotar és el càdec. Ambdós poder ser emprats per a l'elaboració de l'oli de ginebre, que s'obté de la destil·lació de la resina de les soques.

  BOADA, Martí; GÒMEZ, Francisco Javier (2011). Boscos de Catalunya. Ed. Lunwerg editores.
  CHINERY, Michael (1992). Les plantes de nos régions. Ed. Solar
  GORDI, Jordi (2011). Els arbres mediterranis. Un recorregut pels seus valors culturals i espirituals. Ed. Documenta Universitaria.
  PASQUAL, Ramon (2009).Guia d'arbres per a nois i noies. Cossetània edicions.
  PHILLIPS, Roger (1985). Los árboles. Ed. Blume, S.A.

  Portal de biologia de conservació de les plantes de la Universitat de Farmàcia de la UB:
  http://bioc.org.es/bioc/index.php?option=com_content&view=category&layo…
  Portal del medi natural del Bages
  http://ichn.iec.cat/Bages/index/index.htm

  Mapa de Patrimoni de Casserres (Berguedà) – forn de ginebre
  http://patrimonicultural.diba.cat/index.php?codi_ine=08049