Front de cases del carrer Agustí Santacruz
Sant Feliu de Codines

Carrer Agustí Santacruz, parells 32 a 56

Normes Subsidiàries de Planejament de Sant Feliu de Codines, aprovades el 1987.
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Conjunt urbà format per un seguit continu de cases a la banda de ponent del carrer d’Agustí Santacruz, el principal eix viari de la població i estructurador de l’extensió residencial del segle XX.

Està format bàsicament per cases entre mitgeres, de planta baixa i un, dos o tres pisos. L'amplada de façana i la fondaria de cada casa varia entre elles, tot i que la majoria tenen façana també al carrer posterior del Doctor Reig. Les façanes principals s'estructuren a partir d'eixos verticals conformats per les portes, les finestres rectangulars, els balcons amb barana de ferro o balustres, o les cornises.

Les cases 32 i 34 s'ubiquen on el carrer s’eixampla, mentre que la resta són al tram de carrer més estret. A més, la llinda d’una finestra del primer pis de la casa número 34 conserva la inscripció “1689. Miquel Serats”.

La 36 és Ca n’Herrera, que destaca per la tribuna al primer pis, les baranes amb balustres i el ràfec de coronament. Els números 38 i 40 tenen planta baixa i pis, amb elements com balcons de fosa o balustres i coronaments de cornises, forats de ventilació del sota coberta i barana de terrat.

Les cases 42, 44, 46, 48 i 50 formen un conjunt unitari de planta baixa i dos pisos, amb coberta de teula àrab amb el carener paral·lel a la façana. La cornisa de coronament és contínua per tot el grup i les seves parcel·les donen al carrer Doctor Antoni Reig.

Els números 52, 54 i 56, també, formen un grup amb elements comuns: terrat, dimensions i tractament de finestres, llosanes i baranes de balcó, balustrades i terrat pla transitable, a més de detalls de ceràmica vidriada.

La informació històrica ha estat facilitada pel Sr. Francesc Garriga.

Aquest carrer va aparèixer amb la construcció de la carretera al 1863 que, en aquest tram en direcció nord, passava per l’esquerra d’esquena al camí reial en una zona sense construccions.

En arribar a la casa de can Nonito (Agustí Santacruz 34), ja entrava en l’antiga agrupació urbana de la Venderia. Així que totes les cases dels números parells van aparèixer de l’any 1863 en endavant.