Fossa comuna Calaf

Anoia
Cementiri de Calaf
Es troba a l'interior del cementiri de Calaf.
710

Coordenades:

41.73381
1.50556
375718
4621301
08031-144
Patrimoni immoble
Jaciment arqueològic
Contemporani
XX
Bo
Inexistent
Restringit
Simbòlic
Pública
Ajuntament de Calaf
Jordi Seró i Ferrer. IN SITU Patrimoni i Turisme

Es troba ubicada a l'interior del cementiri de Calaf. Possiblement hi ha una quinzena de soldats enterrats, tots del bàndol rebel. Els soldats foren inhumats al cementiri i es va fer un croquis del lloc d'inhumació i un llistat dels soldats morts.

Es coneix l'existència d'una fossa comuna al cementiri gràcies a la documentació conservada a l'Arxiu Municipal del poble, on de forma manuscrita es custodia un llistat amb els noms dels soldats rebels morts en la lluita per l'ocupació de la població.
El 20 de gener de 1939, Calaf era ocupada per les tropes franquistes, però aquestes van patir diverses baixes, totes elles pertanyents a la 1ª Divisió de Navarra.15 Els soldats van ser inhumats al cementiri i es va fer un croquis del lloc d'inhumació i un llistat dels soldats morts. En aquest cas, s'ha de tenir en compte que, si hi va haver morts per part de l'exèrcit rebel, és més que possible que també n'hi hagués del republicà, tot i que també és probable que aquest no fossin portats al cementiri per ser-hi inhumats.

SOLÉ I BARJAU, Queralt (2009): "Les fosses comunes de la Guerra Civil a l'Anoia", a Revista d'Igualada núm. 31. Igualada.