Forn d’obra de la Rabeia
Balsareny

Sector central del terme municipal, prop de la Masoveria de la Rabeia
    Emplaçament
    Des de la fàbrica de la Rabeia, seguir el camí cap a llevant que travessa el riu i continuar uns 80 m. Uns 30 m al sud, al marge del camp.
    313

41.87831
    1.88886
    407802
    4636862
    08018 - 381
    Forn molt arrasat
    08018A009000010000DY
    Jordi Piñero Subirana

Forn d’obra de tipologia força peculiar que es troba emplaçat uns 80 m al nordoest de la masia coneguda actualment com a Masoveria de la Rabeia, al marge d’un camp. Es conserva en un estat molt parcial i, per això, és difícil deduir quina estructura i tipologia devia tenir, ja que mes aviat s’acosta a una petita bòvila que no pas a un forn d’obra convencional. Es troba situat al marge d’un terreny fortament trencat per l’erosió, i actualment tan sols en queden dues cavitats en forma de volta que s’endinsen sota el terreny així com restes d’estructures diverses enmig d’enderrocs.

La cavitat situada a l’esquerra és coberta amb volta escarsera de maó. A l’interior es configura un espai amb planta en forma de de L que té una paret lateral de maó on, a través d’un petit forat, es comunica amb una petita cambra adjacent. La cavitat situada a la dreta consisteix simplement en un forat excavat a la terra amb coberta en forma de volta. Anys enrere es conservava encara una tercera cavitat, que sembla que era més profunda, però amb l’erosió del marge es devia anar descalçant. Uns cinc metres a l’esquerra de la cavitat principal s’observen, sempre encastades al marge del terreny, un seguit d’estructures cobertes per una capa d’enderrocs. S’hi poden veure restes d’un mur fet de totxo massís i una paret prima d’argamassa.

Originàriament aquest forn devia ocupar una superfície força més extensa, amb diferents cambres semisoterrades que devien comunicar entre si, a l’estil d’una petita bòvila. Pel que sembla, s’hi fabricava sobretot un tipus de totxo massís, i també rajoles.

Altres denominacions: Barraca del Forasté

Informació facilitada per Jaume Rabeya

Aquest forn pertanyia a la masia de la Rabeia (actualment coneguda com la Masoveria de la Rabeia) i cal suposar que l’havien fet funcionar els seus propietaris, probablement al segle XIX. Es diu que les rajoles de l’era de la masia es van fabricar en aquest forn. Algunes d’aquestes rajoles tenen curioses inscripcions i també unes sanefes. En una s’hi pot llegir el nom d’Anton Rabeya. Les altres són difícils de desxifrar. El forn devia quedar en desús a finals del segle XIX i posteriorment va entrar en un procés de ruïna. Més endavant s’havia conegut com la Barraca del Forasté, perquè es diu que algun membre de la família Forasté s’hi havia quedat a passar alguna nit.