Forn d'obra de can Serra (Claret dels Cavallers)
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Claret dels Cavallers
    Del nucli de Claret dels Cavallers seguir camí direcció nord-oest uns 700 m

Cambra superior lleugerament esfondrada, coberta per la vegetació
    Jordi Piñero Subirana

Forn d'obra o teuleria emplaçat uns 700 m al nord-oest del nucli de Claret dels Cavallers i al costat de la Font dels Horts de can Serra. Pertanyia a la masia de can Serra, una de les dues cases principals del nucli de Claret dels Cavallers. Es troba al marge nord del camí i se'n conserva íntegrament tota l'estructura, només lleugerament malmesa a la part superior. El forn segueix la tipologia habitual. Consisteix en una construcció de pedra de planta quadrada, emplaçada en un terreny amb pendent. Està dividit en dos nivells. A la part inferior hi ha la fogaina, que és una cambra semi-soterrada sostinguda per una sèrie d'arcs tranversals. Aquí és on s'hi introduïa la llenya. Al mur davanter s'hi pot veure la boca de la fogaina. A la part superior es conserva gairebé integrament la cambra de cocció, semisoterrada i revestida amb maó per la cara interna. Prop del nucli de Claret dels Cavallers hi ha un altre forn d'obra, que era propietat del mas de can Ferrer.