Forn d'obra de cal Ferrer de Claret dels Cavallers
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Claret dels Cavallers
    Ctra. BV-3002, al km. 4 pista sud i després est cap al Semís, uns 150 m abans de cal Fuster

S'ha perdut l'estrutura superior. Envaït per la vegetació.
    Jordi Piñero Subirana

Forn d'obra o teuleria emplaçat uns 120 m al nord-oest del nucli de Claret dels Cavallers. Es troba al marge d'un camí, en un terreny amb desnivell. Se'n conserva íntegrament tota l'estructura subterrània i li faltaria la part superior. A diferència de la majoria de forns d'obra, el de Claret té la singularitat de tenir una forma cilíndrica, en lloc de quadrada. Això fa que tingui unes diferències tipològiques clares en els seus elements constructius, especialment a la part inferior. El forn està dividit en dos nivells. A la part inferior hi ha la fogaina, que és una cambra soterrada, en aquest cas de planta circular, sostinguda per una mena de falsa cúpula. Aquí és on s'hi introduïa la llenya per cremar. Al mur davanter s'hi pot veure la boca de la fogaina, molt grossa i rematada amb un arc escarser fet de maó, amb una obertura convergent o d'una sola esqueixada que deixa al seu interior una obertura molt més petita. A la part superior trobem la cambra de cocció, també de planta circular i enfonsada sota el terreny. La part interior és revestida amb maons, i el mur té una porta d'accés a ponent. La cambra mesura 4,40 m de diàmetre exterior i uns 3 m de diàmetre interior. Aquesta cambra s'ha conservat només fins al nivell del sòl, mentre que la part d'estructura superior i la coberta s'han perdut.
    Uns 25 metres al sud i a una cota superior hi ha un dipòsit que era alimentat mitjançant una conducció que provenia de la font de cal Ferrer, situada més al sud. Aquesta font també subministrava aigua a la masia de cal Ferrer. El dipòsit és de planta quadrada, obrat amb maó i revestit amb ciment al seu interior. Es devia utilitzar per remullar l'argila amb la què es feien les peces que es coïen al forn.