Forn de terrissa d'en Tomàs de plaça
Sant Julià de Vilatorta

Plaça Major, núm. 6. 08504. Sant Julià de Vilatorta

Virgínia Cepero González

Es tracta del forn del terrisser Tomàs Soler Bosch (1844-1920), en "Tomàs de plaça". És un forn de llenya, de planta circular, amb les cambres de combustió i de cocció superposades, i amb volta superior en forma de cúpula. L'estructura està construïda amb totxo massís, lligat amb morter fet d'argila i sorra.
    A la cambra inferior, o fogaina, s'hi accedeix per un curt corredor que dóna a la boca del forn. A la fogaina s'hi troba l'olla excavada, i al seu voltant el pedrís, una bancada circular elevada gairebé un metre al voltant de la cavitat central.
    El garbell, que és la volta que separa el forn de baix de la cambra superior, és travessat per diversos espiralls. Al mujol, la part superior del garbell, s'hi apilaven les peces a coure.
    La cúpula que cobreix aquesta cambra està travessada també per espiralls, i tanca en un orifici central de sortida lliure, sense fumera, l'ulla.
    Gràcies a la família Llagostera-Serra, aquest forn s'ha recuperat parcialment.