Forn de Puig Sobirà Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector est del terme municipal
  A 20 metres de la carretera B-431, punt quilomètric 64'2

  Coordenades:

  41.95099
  2.01643
  418480
  4644802
  08212-57
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Dolent
  Les restes del forn es troben colgades per la terra i les bardisses, que ocupen completament l'entorn proper.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 006A00001
  Jordi Compte i Marta Homs

  El forn de Puig Sobirà està a tocar de la carretera B-431, al nord del petit turó on s'assenta la masia que li dóna nom. Uneix el forn i la masia un corriol que ascendeix ràpidament per la carena de l'esmentat turó, travessant una pista forestal.
  Es tracta d'un forn d'obra mig enrunat, del que es conserva una estructura construïda amb maçoneria de pedra, de planta rectangular i d'uns cinc metres d'amplada per quatre de fondària. Tres dels quatre murs queden pràcticament colgats per la bardissa que envolta el forn, insinuant només la sala interior, on també ha crescut la vegetació.
  L'únic mur que és realment visible és el que es troba orientat al nord, en el que es troben les dues obertures per les quals s'introduïa el material que es volia cremar per coure l'obra. Les dues obertures, situades al centre, són de forma rectangular i estan emmarcades amb llinda de fusta i pedra a la resta.
  Entre el forn i la masia de Puig Sobirà s'hi pot observar encara la forma d'una bassa que hauria servit per proveir el forn quan es necessitava.

  Antigament, cada masia amb una certa entitat comptava amb un forn d'obra dins les seves terres. La funció dels forns d'obra era coure maons i teules principalment, que servien per arranjar o ampliar les edificacions ja existents, o bé per a fer-ne de noves.